Doma Blog Ptuj

Ptuj

blogi 420 ptuj 023 20100523 1819523241 Ptuj

Ptuj je najstarejše slovensko mesto. V letih med 977. in 1555. je bilo v lasti salzburških nadškofov. Ponaša se z ohranjenim mestnim statutom iz leta 1376. Staro mestno jedro Ptuja je zaščiteno in ohranjeno skoraj v celoti. Razprostira se ob vznožju grajskega hriba, na katerem stoji mogočen in čudovit Ptujski grad.

Ptuj se je razvil na obeh bregovih reke Drave. Največji razcvet pa je mesto doživelo v rimski dobi. Rimska Petovija je imela okoli 60.000 prebivalcev in je bila eno največjih mest rimskih provinc.

Danes lahko v tem lepem mestu podoživimo bogato mestno zgodovino. Številne ptujske cerkve in samostani, čudovite palače z arkadnimi dvorišči, spomeniki in nenazadnje tudi obokane vinske kleti kar vabijo h obisku.

Ptuj je po celi Sloveniji zelo znan po svojih kurentih in kurentovanjih. V letu 2010. so pripravili jubilejno 50. Ptujsko kurentovanje, ki ga vsako leto obišče veliko ljudi iz Slovenije in tujine.

Prav tako kot Škofja Loka, se je tudi Ptuj pridružil Združenju zgodovinskih mest Slovenije. Mesto na Štajerskem, ki ga obdajajo Slovenske gorice, Haloze, Dravsko in Ptujsko polje je vredno ogleda. Tja se lahko odpravimo na enodnevni izlet ali pa tudi za več dni, saj se Ptuj z okolico oglašuje kot mesto kulture, romantike, zdravja in dobrega počutja.

Galerija slik

Objave iz iste kategorije: