Doma Blog Celje – mesto Celjskih grofov

Celje – mesto Celjskih grofov

blogi 420 celje 005 20100526 1964313651 Celje - mesto Celjskih grofov

Celje je drugo najstarejše mesto v Sloveniji, po velikosti pa je danes na tretjem mestu. Leži ob sotočju dveh rek, Voglajne in Savinje. Za mesto je bilo razglašeno leta 1451. ko so tu vladali znameniti Celjski grofje.

Za razliko od drugih slovenskih mest, kot na primer Ljubljana ali Ptuj, pa staro mestno jedro Celja ne leži ob grajskem hribu, temveč je nekoliko umaknjeno pa zato nič manj slikovito in vredno ogleda.

Stara grofija na Muzejskem trgu 1, je najlepša renesančna stavba v mestu. V njej je danes Pokrajinski muzej Celje, z bogatimi zbirkami s tega območja. Velika atrakcija pa je razstava Celeia – mesto pod mestom, kjer se lahko sprehodimo po stari rimski cesti, mimogrede tudi v ljubljanski Turjaški palači oziroma Mestnem muzeju je na ogled podobna, in si ogledamo »in situ« dva tisoč let stare rimske freske.

Je pa Celje tudi mesto svetovne popotnice, pisateljice, poliglotke in še marsikaj, Alme Karlin. Njej v čast so postavili ob vhodu v staro mestno jedro spomenik, v Stari grofiji pa so pripravili zanimivo in atraktivno razstavo z eksotičnimi predmeti z njenega več letnega popotovanja okoli sveta.

Galerija slik

Objave iz iste kategorije: