Doma Blog Pokrajinski muzej Ptuj

Pokrajinski muzej Ptuj

blogi 420 ptuj 014 20100523 1158937307 Pokrajinski muzej Ptuj

Pokrajinski muzej Ptuj svoje bogate zgodovinske zbirke razstavlja v prostorih na Ptujskem gradu. Srednjeveški grad je nastal v 11. stoletju. Grad in mesto Ptuj sta bila pod vladavino salzburške nadškofije. Leta 1945. je bil grad nacionaliziran in v njem so uredili muzej, ki tu domuje še danes.

Zbirka fevdalne stanovanjske kulture iz časa od 16. do 20. stoletja, je na ogled v prvem nadstropju. Zbirka rodbinskih portretov Herbersteinov, čigar člani še danes živijo na gradu Herberstein pri Gradcu in so pomembno vplivali na življenje v tem delu Slovenije. Razstavljene so tudi dragocene tapiserije iz zapuščine irskih grofov Leslie, ki so bili lastniki gradu.

V vrhnjem nadstropju gradu si lahko ogledamo zbirko pustnih mask. Seveda so tu tudi na daleč poznani kurenti. V istem nadstropju je na ogled etnološka razstava predmetov, ki so jih uporabljali v Slovenskih goricah, Halozah ter na Dravskem in Ptujskem polju.

Ptujski muzej hrani največjo zbirko glasbil v Sloveniji, okoli 300 različnih glasbil za igranje ljudske glasbe.

Čudovite in zanimive zbirke so na ogled na ptujskem gradu. Po ogledu pa si lahko privoščimo še kavo na grajskem dvorišču in občudujemo razgled na mesto Ptuj in reko Dravo.

Objave iz iste kategorije: