Doma Blog Medobčinski muzej Kamnik

Medobčinski muzej Kamnik

blogi 420 kamnik 005 Medobčinski muzej Kamnik

 

Medobčinski muzej Kamnik domuje v čudovitem gradu Zaprice, ki stoji na majhni vzpetini ob vhodu v staro mestno jedro Kamnika. Muzej ima v gradu svoje prostore od leta 1961. Tu hrani in predstavlja premično kulturno dediščino več občin: Kamnik, Domžale, Mengeš, Moravče, Komenda, Lukovica in Trzin.

V muzeju, na gradu Zaprice, so razstavljene fotografije in predmeti, ki pripovedujejo zgodbo mesta Kamnik z okolico, od nastanka mesta v 12. stoletju pa vse do 19. stoletja.

Zelo zanimiva je razstava Thonetovega pohištva iz upognjenega lesa. Nemško podjetje Thonet je že leta 1819. prvo začelo uporabljati tehniko upogibanja lesa. Svetovno znani so stoli, ki imajo sedalo in naslon iz ratana in ga izdelujejo še danes.

Poleg stalne razstave, v muzeju prirejajo tudi občasne, med katerimi velja omeniti razstavo: General Rudolf Maister in mesto Kamnik, saj se je veliki general v tem mestu rodil.

Na travniku, pred vhodom v grad Zaprice pa je postavljena zbirka simpatičnih lesenih kašč, ki so jih našli po vsej Tuhinjski dolini. Predstavljajo kmečko stavbno dediščino iz 18. in 19. stoletja in tvorijo muzej na prostem. Vsekakor zanimivo in vredno ogleda.

Galerija slik

Objave iz iste kategorije: