Doma Slovenija Veliki Slovenci Marjan Kozina

Marjan Kozina

Marjan KozinaČetrtega junija je minilo 100 let od rojstva pomembnega slovenskega (opernega) skladatelja Marjana Kozine. Rojen je bil v Novem mestu, umrl pa je leta 1966 v Ljubljani. Med študijem violine na ljubljanskem konservatoriju se je preživljal z igranjem v opernem orkestru. Po diplomi se je napotil na Dunaj, kjer je na Akademiji za glasbo leta 1930 diplomiral iz kompozicije, na mojstrski šoli v Pragi pa je v dveh letih končal študij dirigiranja in kompozicije. Kot študenta ga ni zanimala samo glasba, temveč je poslušal tudi predavanja iz matematike, fizike, sociologije, zgodovine umetnosti in literature.

Poklicno kariero je začel v zagrebški operi, jo nadaljeval v ljubljanski operi, nekaj časa vodil šolo, zbor in orkester Glasbene matice v Mariboru, nakar je za 3 leta odšel na akademijo v Beograd, od koder se je vrnil v Novo mesto. A ne za dolgo; po kapitulaciji Italije 1943 je odšel v partizane in tam deloval na kulturnem in glasbenem področju. Po vojni se je vrnil v Beograd, po dveh letih pa je postal upravnik novoustanovljene Slovenske filharmonije v Ljubljani. V desetletju od leta 1951 – 1960 je bil profesor na Akademiji za glasbo in v tem času je tudi postal redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Kot skladatelj je največjo pozornost posvečal vokalno – instrumentalni glasbi, pri čemer njegova dela kažejo veliko tehnično znanje in samoniklost. Prevladuje programska glasba, ki ji je ustrezala Kozinova bogata orkestrska paleta. Zavračal je racionalno skonstruirano glasbo. Ciril Cvetko je Kozino opisal kot "rapsoda, ki opisuje svojo zemljo in ljudi na njej in ki se je najpristneje izživljal v svobodni neoklepajoči obliki". Pisal je v novoromantičnem duhu, tuja pa mu nista bila ne realizem ne naturalizem.
Prvo njegovo odrsko delo – radifonska opereta Majda – je nastalo v Mariboru, pravo večje ustvarjalno obdobje pa se je začelo v Beogradu, kjer je poleg drugih skladb začel komponirati tudi opero Ekvinokcij, ki so jo prvič izvedli v ljubljanski operi leta 1946. Opera prikazuje življenje Dalmatincev, ki so sredi 19. stoletja množično odhajali v Ameriko. Poleg Simfonije je Ekvinokcij vrh Kozinovega ustvarjanja in eden od vrhuncev slovenske opere.

V partizanih je napisal več samospevov in zborovskih skladb na besedila partizanskih pesnikov (Matej Bor, Tone Seliškar, France Kosmač); najbolj znane so Na juriš, Hej, tovariši, Obroč in druge.
Simfonija je ciklus štirih simfoničnih pesnitev z naslovi Ilova gora, Padlim, Bela krajina, Proti morju. Kot celota je bila izvedena šele leta 1967, torej po skladateljevi smrti. Kozina je pisal tudi filmsko glasbo in je avtor glasbe za prvi slovenski igrani film Na svoji zemlji. Napisal je tudi glasbo za filme Kekec, Dolina miru in druge. Sredi 50 let prejšnjega stoletja je nastala kantata Tlaka na besedilo Antona Aškerca, simfonične pesnitve Davnina (o Novem mestu) pa ni končal. Pač pa je končal balet Gorjanske bajke ter več zborovskih skladb in samospevov. Pri zasnovah sta ostali tudi operi Martin Krpan in Cyrano de Bergerac.

Marjan Kozina je bil tudi plodovit pisec in prevajalec; pisal je o glasbeni teoriji, o estetiki, o vlogi umetnika, potopise itd. Izredno duhovito je napisana knjiga Svet operne glasbe, s katero je izpričal temeljito poznavanje scenske glasbene umetnosti. Po Marjanu Kozini se imenuje tudi nagrada, ki jo vsako leto dobi eden izmed slovenskih skladateljev. Letošnjo Kozinovo nagrado je dobil skladatelj in dirigent Pavel Mihelčič. O Kozini je 72 minutni film posnel Filip Robar Dorin, tudi Dolenjec in mu dal naslov Vivat Kozina.

Avtor: Tomaž Štefe

Povzeto po reviji Moja Slovenija

Objave iz iste kategorije: