Doma Blog Izlet v Vintgar

Izlet v Vintgar

vintgarVčeraj sem vam obljubil še nadaljevanje opisa našega nedeljskega izleta, ki smo ga začeli z nabiranjem gob in borovnic na Pokljuki (glej prvi del ).

Po spustu smo v Spodnjih Gorjah zavili desno, kot nas je usmeril smerokaz. Sledili smo tablam in kmalu prišli do parkirišča. Za ovinkom nas je čakala hišica, kjer so prodajali karte (odrasli 4 €, otroci 6-15 let 2 € in mlajši otroci 0.8 €, za ostale se ne spomnim).

Takoj ob začetku poti si lahko prebermo nekaj osnovnih infotmacij o soteski Vintgar. Soteska, po kateri teče reka Radovna leži med hriboma Hom in Boršt. Nastala je v zadnji medledeni dobi, ko je bohinjski ledenik zajezil odtok reke Save proti Bledu. Nastalo je jezero in voda je začela na najnižjem prehodu odtekati proti Savi Dolinki.

vintgar slap šum  Tesen je polna brzic, tolmunov in erozijskih loncev (draselj), na koncu pa je še 13 metrski slap Vintgarski šum. Slap Šum je razglašen za naravni spomenik.

Urejeno pot skozi sotesko so naredili pod vodstvom gorjanskega župana Žumra in jo odprli 26. avgusta, 1893, torej pred  115 leti.

Mi se bomo izleta spomnili predvsem po navdušenju najmlajšega člana družine nad šumenjem in bobnenjem reke v soteski, po množici rib v vodi,  in po rahlem razočaranju ostalih otrok, ker starši niso želeli plačati 1 € za navadno vodno lučko, ki so jih prodajali v kioskih na obeh strani soteske. Smo šli pa zato za tretji del dogodivščin še pogledat letala na letališče Lesce .  Potem pa domov. Končno.

Objave iz iste kategorije: