Doma Blog Belokranjske pisanice

Belokranjske pisanice

 

blogi 420 kam.si 001 Belokranjske pisanice

Prihaja čas velikonočnih praznikov in poleg ostalih velikonočnih dobrot, ki simbolizirajo ta krščanski praznik, je treba pripraviti tudi pirhe. Veliko nas bo pirhe naredilo po najlažji poti, ko jajca skuhamo v čebulni lupini, toda ponekod so iz tega obreda naredili pravo umetnost.

Taki umetniški pirhi so prav gotovo iz Bele krajine , in jih imenujemo Belokranjske pisanice ali pisanke. Najstarejše ohranjene so iz druge polovice 19. stoletja in čeprav so izdelovali pisanice v skoraj vseh slovenskih pokrajinah od Dolenjske , Gorenjske do Notranjske in Štajerske, se jih je največ ohranilo prav v Beli krajini.

Najbolj značilna tehnika krašenja je bila batik tehnika, ki se uporablja tudi pri barvanju tkanine. Površine, ki jih ne želimo obarvati prekrijemo tako, da se barva na teh mestih ne prime. Drsanke so iz okolice Metlike in pri teh na pobarvano in kuhano jajce delajo okraske z nožkom. Motivi so zelo različni, pogosto so to cikcakaste črte, spirale, trikotniki ali polževe hišice. Nekatere pisanice imajo nabožne napise, nekatere pa tudi ljubezenske.

Vir: publikacija "Belokranjska dediščina"1

Objave iz iste kategorije: