Doma Izleti Zanimivosti Haloze – svet neokrnjene narave

Haloze – svet neokrnjene narave

HalozeHaloze so svet močno razgibanih, nizkih terciarnih goric na SV Slovenije. Začnejo se na zahodu pri Makolah in se razprostirajo v, smeri JZ – SV, vse do Zavrča. Na severu pokrajino obrobljata reki Dravinja in Drava, na zahodu jo omejuje Boč, na jugu pa Donačka gora in Macelj. Gričevnata pokrajina se na vzhodu in jugovzhodu razteza na hrvaško stran. Vzhodni del imenujemo tudi vinorodne Haloze, saj vinogradi pokrivajo skoraj desetino površin. Za vinorodne Haloze je značilna slemenska razložena poselitev, ki je sledila širjenju vinogradov. V celoti Haloze zajemajo 30 000 hektarjev površin, kjer živi približno 21 000 prebivalcev v sedmih občinah (Zavrč, Gorišnica, Cirkulane, Videm, Podlehnik, Majšperk, Žetale).

HalozeKelti so Haloze spoznali že 400 let pred našim štetjem in na tem področju zasnovali vinogradništvo. Vinogradniki dandanes v Halozah združujejo vsa tradicionalna znanja o gojenju vinske trte ter negi vrhunskega vina z ugodnimi klimatskimi, geološkimi in drugimi pogoji. Večina vin, pridelanih v Halozah, je shranjenih v Ptujski vinski kleti. Na tem območju so gojene predvsem bele vinske sorte. Najpomembnejši je Laški rizling, ki spada med suha vina.

HalozeHaloze predstavljajo pomemben turistični potencial za turizem v prihodnje. Oddaljene so od mestnega vrveža in tako gre za svet, ki ga zaznamujejo vinogradi, vinsko – turistične ceste, vinotoči, planinske in kolesarke poti. Tako lahko v Haloze pridete bodisi na enodnevni ali večdnevni izlet z različno tematiko (vinsko, kulinarično, zgodovinsko,…). Med zelo znana kulturna spomenika spadata cerkev Matere božje na razgledni Ptujski Gori in dvorec Štatenberg. S Ptujske Gore se ponuja čudovit razgled. Cesta vas z dveh strani popelje do dovolj prostornega vaškega trga, ki je bil obnovljen pred leti. Iz njega se dvigajo stopnice do ene najlepših gotskih cerkva na Slovenskem, ki privablja številne romarje, turiste, pohodnike, kolesarje in Halozenaključne obiskovalce. Letno obišče Ptujsko Goro okoli 60.000 obiskovalcev. Kot drug znan kulturni spomenik, dvorec Štatenberg, pa velja za enega najlepših baročnih dvorcev v Sloveniji. Obiskovalcem dvorca pričara dih pretekloti privlačen muzejski del z grajskim pohištvom in prostrani angleški park. Dvorec je najbolj znan po freskah in štukaturah v Viteški dvorani in elegantnih salonih, ki se nahajajo levo in desno od nje.

Haloze so priljubljen cilj številnih planincev, saj je  čez gričevnati svet speljana Haloška planinska pot, katera  zahteva dva do tri dni hoje. Začne se pri gradu Borl, zaključi pa na Donački gori (882 m). Donačka gora leži že sicer izven Haloz ter je z Bočem in Macljem skrajni odrastek vzhodnih Karavank. Najvišji vrh Haloz, Jelovica (623 m) , vabi s čudovitim razgledom na vso pokrajino.

Avtor: Tanja Leskovar


HalozeHaloze

Objave iz iste kategorije: