Doma Blog 15. Tabor Slovencev po svetu

15. Tabor Slovencev po svetu

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

V soboto 12. julija 2008 je v občini Velike Lašče potekal 15. Tabor Slovencev po svetu. Začel se je z mašo v župnijski cerkvi; ob somaševanju izseljenskih duhovnikov jo je vodil ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik. Sledila je akademija v Levstikovem domu s pozdravnimi nagovori župana občine Antona Zakrajška, državnega sekretarja za Slovence po svetu Zorka Pelikana in predsednika društva Slovenija v svetu Boštjana Kocmurja.

Okrogla miza je bila posvečena temi Rodni kraj – povezovalec Slovencev doma in po svetu. Referate na to temo so pripravili prof. Mojca Vrtič, dr. Andrej Fink iz Argentine, župan občine Ig, Alenka Jeraj in Drago Koren. Po kosilu v osnovni šoli Primoža Trubarja so si udeleženci ogledali Trubarjevo domačijo na Rašici ter se nato preselili na Turjaški grad.

O Primožu Trubarju , ob njegovi 500 letnici rojstva, je govoril izseljenski duhovnik dr. Zvone Štrubelj, v kulturnem programu pa so sodelovali združeni pevski zbor iz Augsburga, Ulma in Stuttgarta, folklorna skupina Triglav iz Stuttgarta ter slovenski dijaki iz Argentine in Kanade. Tabora, ki se ga je po navedbah medijev udeležilo okoli 300 Slovencev iz sveta se je zaključil z živahno debato na dvorišču gradu.

blogi 380 15 tabor slovencev po svetu 01 15. Tabor Slovencev po svetu 

blogi 380 15 tabor slovencev po svetu 02 15. Tabor Slovencev po svetu 

Objave iz iste kategorije: