Domov arrow slovenija arrow skofije arrow Sv. Janez Krstnik v Mariboru
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Sv. Janez Krstnik v Mariboru

Natisni E-pošta

Stolna cerkev nadškofije Maribor.
Sv. Janez Krstnik
Sv. Janez Krstnik
Zgodovina mariborske stolnice sega v drugo polovico 12. stoletja, ko se v nastajajočem mestu pod gradom omenja župnik Konrad, ki je imel sedež pri cerkvi, ki jo je pozidal štajerski mejni grof Otokar III. Prvotno je to bila enoladijska romanska zgradba z lesenim stropom in polkrožno apsido. Sporedno z razvojem mesta, se je večala tudi mestna župnijska cerkev posvečena Janezu Krstniku.
Sredi 14. stoletja so glavni ladji prizidali severno in južno stransko ladjo; v letih 1380-1390 so dozidali še prezbiterij in ga gotsko opremili. Iz te dobe so znameniti sklepniki-podobe štirih evangelistov na stropu prezbiterija in gotske sedilije-sedeži za duhovnika.
Sv. Janez Krstnik

V začetku 16. stoletja so v glavni in na stranskih ladjah odstranili lesen strop in celotno zgradbo gotsko obokali, kakor pove napis iz leta 1520, ki je na severni steni glavne ladje. V baročni dobi so prizidali obe kapeli : leta 1716 kapelo Sv. Frančiška Ksaverija z bogato štukaturo in leta 1775/76 kapelo Sv. Križa, v kateri je dunajski dvorni slikar Adam Mölk leta 1775 napravil fresko s prizorom "Najdenje Sv. Križa", Križev oltar pa je izdelal mariborski mojster Jožef Holzinger. Iz te dobe so tudi znamenite korne klopi in Holzingerjevi reliefi s prizori iz življenja Janeza Krstnika.
V baročni dobi je nastal tudi oltar Sv. Florijana iz leta 1699 in poznogotski kip božje Matere Marije iz leta 1500. Približno v tem času so postavili tudi mogočen baročni glavni oltar, ki pa so ga leta 1894 žal odstranili iz stolnice in je zdaj v župnijski cerkvi Sv. Križa-Heiligenkreuz am Waasen v avstrijski Štajerski.
Zanimiva je tudi kopija Rubensovega "Postavljanja križa" (1609/10), original je v katedrali v Antwerpnu. Iz prejšnjega stoletja je tudi neogotska orgelska omara, ki v sebi krije mogočne orgle, ki jih je leta 1981 izdelala nemška firma "Walcker". Orgle imajo 3 maniuale in 37 registrov. V zvoniku, ki je bil prvotno visok 76 m, po udaru strele leta 1792 pa le 57 m, so štirje zvonovi.

Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Komentarjev
Dodaj novIšči
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008