Domov arrow Novice arrow izleti arrow Kofce – zimske gazi
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Kofce – zimske gazi

Natisni E-pošta

Kofce – zimske gazi
Skalni zid Karavank se od Ljubelja nadaljuje proti vzhodu v dolgem grebenu Košute. Z južne strani so pobočja prisojna, poraščena in kljub strmini mnogo prijaznejša od prepadnega severnega ostenja. Zato so te stene tudi pozimi, seveda le tedaj, ko ni velike nevarnosti plazov, primerne za zimske vzpone. Med priljubljene zimske izlete sodi tudi vzpon do doma na Kofcah (1488 m), ob ugodnih razmerah pa še na Veliki vrh (2088 m) ali na Kladivo (2094 m).

Kofce – zimske gazi
Koliko priložnosti, da uidemo turobnemu meglenemu vzdušju, ki ga navadno spremlja še tisti mraz, ki se splazi do kosti!?
Včasih je za izlet potrebna vera. Le kdo bi si mislil na dnu meglenega morja, da le nekaj sto metrov višje sije sonce! Pa je vredno verjeti v svetlobo, premagati lenobo in se podati na pot. Prvi izziv za nas je že triurni ??? izlet, kjer smo lahko priča neštetim čudesom. Kjer se mrzle megle zatikajo ob veje, ostajajo ledeni okraski ivja. Podhlajene vodne kapljice primrznejo na oviro in rastejo v smeri vetriča. Nastajajo nenavadne oblike, čudovite obrobe, a vse le za nekaj ur. Posijalo bo sonce, in ves nakit se bo spremenil v kapljice.
Ko se izvijemo iz mrzlega objema nizke oblačnosti in se dvignemo iz jezera težjega hladnega zraka, se znajdemo v slepečem soncu in kristalni belini snega, ob kateri postane nebo temno, skoraj črno modro. Sitnosti vzpona so hitro pozabljene, saj se vse blešči v močni svetlobi, iz meglenega morja pa štrlijo vrhovi od bližnjega Triglava, pa vse do notranjskega Snežnika.
Kofce – zimske gazi
Morda zaključimo izlet že pri prijaznem planinskem domu na Kofcah in si privoščimo zimsko martinčkanje; če pa snežne in vremenske razmere dovoljujejo, se je vredno povzpeti na Veliki vrh, drugi najvišji vrh v grebenu Košute. Že širok razgled, ki je v zimskih dneh značilno čist, bo poplačal naš trud.
Kofce – zimske gazi

Pozimi so nad gozdno mejo steze in markacije, po katerih smo navajeni najti pravo pot, pokrite s snegom. Kljub temu se nam ni treba bati, da bi se izgubili, saj preprosto sledimo izhojeni gazi. Takšna hoja zahteva zaupanje v tistega, ki je pot utrl, tudi če ga ne poznamo. Preprosto verjamemo, da je bil njegov cilj enak našemu. Brez vznemirjanja se z vsakim korakom vzpenjamo in zmanjšujemo razdaljo do cilja. Mnogokrat ravnamo tako tudi v vsakdanjem življenju. Najudobneje je, če preprosto stopamo po že uhojenih smereh. Ne razmišljamo preveč, kdo je te poti utrl, kakšen je cilj popotovanja. V gorništvu so cilji mnogo bolj jasni in enoviti kot pa seštevki naših posamičnih želja. V življenju vsakega posameznika je pomembno, kaj ga usmerja in kam je namenjen. Kogar vodi jasna predstava, bo znal prestopiti s široke poti na svojo, ozko in strmo pot, ali se celo obrniti v nasprotno smer. Kam smo pravzaprav namenjeni?
Kofce – zimske gazi
Kofce – zimske gazi

Pred nedavnim so nas jaslice z Detetom znova dramile: Učlovečil sem se zate, da te vodim nazaj v raj. Če me ne moreš sprejeti kot Boga, ti bom pokazal pot kot človek, z vsemi pomanjkljivosti, trpljenjem in težavami. Tudi smrt, ki se je tako bojiš, je le postaja na tej poti. Zaupaj tej stezi, ki jo utiram zate, sledi luči, ki je zasijala v Betlehemu, krepčaj se z veseljem upanja na tej poti in naj te ne vznemirjajo teme širokih poti, ki te lahko pogoltnejo.


Dostopi: Najobičajnejši dostopi do pl. na Kofcah: iz Podljubelja do kmetije Matizovec in po markirani stezi do Kofc (1 ura), iz Doline čez preval Kal (od domačije Lukec okoli 2 uri hoda) ali iz Jelendola čez pl. Dovžanko (1 ura in 30 min).

 

Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Gorenjska  Tržič  izlet 
Komentarjev
Dodaj novIšči
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008