Doma Blog Grad Khieslstein

Grad Khieslstein

Nad mostom čez Savo stoji mogočna stavba, včasih namenjena branjenju in kontroliranju daleč naokrog najlažjega prehoda čez reko. Vpeta je v obrambni zid okrog mesta Kranja in se imenuje po lastniku, baronu Janžu Khislu, ki ga je kupil sredi 16. stoletja in ga preoblikoval tako, kot ga vidimo še danes – grad Khieslstein (Grad Kieselstein).

Nastal je na ostankih obrambnih zgradb še iz antičnega obdobja, kar dokazujejo nedavna izkopavanja na tem mestu. Našli so tudi ostanke peči za livarjenje ki poleg najdb steklenih izdelkov nakazujejo, da je bila na gradu včasih steklarska delavnica. Med deli gradu, ki izstopajo so : dvoriščni portal, glavni portal, dvoriščni trakt z arkadnimi hodniki in delno ohranjene poslikave z vedutnimi motivi.

Kasnejši lastniki gradu so bili še plemiške družine Mosconov, Ravbarjev, Apfaltrerjev, Auerspergov in zadnji Natalis Pagliaruzzi.

Danes ima v gradu svoje prostore Gorenjski muzej, pa tudi lutkovno gledališče. Preko celega leta se na njem odvijajo različni družabni in kulturni dogodki. Zanimivo je, da sem bil tukaj na svojem edinem koncertu – nekaj let nazaj sem poslušal nastop znane primorske pevke Tinkare Kovač.

Objave iz iste kategorije: