Domov arrow Vsi blogi arrow Bolnišnica Franja
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Kam.si blogi

Blogi uporabnikov spletne skupnosti portala Kam.si


Aug 22
2008

Bolnišnica Franja

Posted by Rockos in SlovenijaPrimorskakanjonizletcerkno

Tik pred neurjem, ki je lani prizadelo Slovenijo in katerega posledice se v nekaterih krajih še vedno odpravljajo, smo obiskali bolnišnico Franja. Partizanska bolnišnica je skrita v soteski, kjer je nemški vojaki med drugo svetovno vojno nikakor niso mogli odkriti, čeprav so bili včasih precej blizu. Danes je to kulturni in hkrati naravni spomenik, spomenik vsem, ki so nesebično žrtvovali svoja življenja, da bi pomagali drugim.

Po neurju obisk bolnišnice Franja nekaj časa ni bil mogoč, saj jo je hudournik skoraj povsem uničil. K sreči so pristojne službe stopile skupaj in bolnišnico Franja pričeli obnavljati.

Prispevek sem se odločil napisati, ker se je prva faza sanacije pred kratkim uspešno končala. Bolnišnico Franja je tako mogoče ponovno obiskati, vendar so ogledi trenutno mogoči le za manjše skupine in nadzorovane obiske, zato pred prihodom ne pozabite poklicati na turistično društvo Cerkno.

Dokončna obnova naj bi bila sicer končana leta 2010, ko bo mogoče partizansko bolnišnico ponovno obiskati in si ogledati neposredno okolico, a na pot se ne podajte v slabem vremenu, saj zna biti okoliška narava precej neprizanesljiva. Ogled osebno zelo priporočam. Vzpon po stopnicah do nje ni posebno zahteven, niti dolgotrajen, pot pa je dobro označena in v soteski pravzaprav edina. Bolnišnica Franja je sicer v bližini kraja Cerkno , tudi cestne oznake pa so tako dobre, da boste brez težav prišli kraj, ki ga iščete.

Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008