Doma Blog Maraton Franja

Maraton Franja

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 dogaja 060 20090614 1032920084 Maraton Franja

Maraton Franja so prvič izpeljali 22. julija 1982. Pobudo zanj je dal Tone Fornezzi Tof, novinar, priljubljeni humorist in navdušen kolesar. Ime je, športna prireditev, dobila po partizanski Bolnišnici Franja , ki leži blizu Cerknega. V spomin nanjo, vsako leto priredijo Maraton Franja, s štartom in ciljem v Ljubljani, vmes pa tekmovalci prekolesarijo 156 kilometrov poti.

Do Brezovice so se kolesarji peljali v strnjeni koloni, tu pa se je začel pravi, uradni start dirke. Pot jih pelje skozi številne slovenske kraje. Med njimi je Vrhnika, Logatec, Godovič, Idrija, Cerkno, Škofja Loka in končna postaja, Ljubljana. Na poti je kar nekaj zahtevnih vzponov in nevarnih spustov, tako da se Maratona Franja lahko udeležijo le zelo dobro pripravljeni tekmovalci. Vmes so organizatorji postavili tudi več okrepčevalnih postaj za lažje premagovanje proge.

Poleg večjega maratona pa je organiziran tudi mali maraton, ki je dolg 97 km, pa družinsko šolski maraton, ki ima 28 km ter preizkušnja za najmlajše, na 1500 m. Zgodaj je treba začeti.

Objave iz iste kategorije: