Doma Blog Mojstrovka

Mojstrovka

Moje zadnje poletje pred odhodom na služenje vojaškega roka (to je bilo še v času rajnke Jugoslavije),  sem se povzpel na nekaj vrhov v Julijskih in Kamniških Alpah. V spominu mi je najbolj ostal vzpon na Mojstrovko.

Mojstrovk je pravzaprav več. Jaz sem šel na prvo od treh, ki se imenuje Mala Mojstrovka (2332 m), potem sta pa še Velika Mojstrovka (2366 m) in  Zadnja Mojstrovka (2372 m). 

Najprej smo se z avtom pripeljali na Vršič. Od tam smo se po potki povzpeli do prelaza (mislim, da se imenuje Sleme) in nadaljevali po ravnem, dokler nismo prišli pod samo steno. Tam se je pa začel zabavni del – Hanzova pot.

 

 

 Za uvod nas je pričakala prava lestev iz klinov in nadaljevanje je bilo ves čas v enakem slogu. Kakšno uro vzpona do vrha je namreč ves čas zelo zanimivo za tiste, ki radi plezajo po zavarovanih in označenih poteh. Kadar smo se za trenutek ustavili in odpočili,  smo  uživali v prekrasnem razgledu na dolino Tamar , ki je bila  skoraj navpično pod nami.

Z vrha je bil prekrasen pogled na okoliške hribe (Jalovec, Velika Mojstrovka, Prisank in Razor, …), dolino Trenta , dolino Tamar in na Vršič, od koder smo prišli. Ljudje tam daleč spodaj so se nam zdeli kot drobne mravljice .

Povratek je sledil najprej po južni strani. Pot je bila precej nevarna za zdrs,  saj je tu Mojstrovka kot ravna plošča posuta s peskom.  Na koncu te ploščadi je pot obrnila levo protiVršiču. Najprej smo se malo spustili po skalah, potem pa smo skočili na melišče in odleteli v dolino do avtomobila.

 

 

Objave iz iste kategorije: