Doma Blog Tičistan

Tičistan

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 tivoli 030 20090801 1548997979 Tičistan

Delček narave v ljubljanskem parku Tivoli, ki se nahaja med Tivolskim in Cekinovim gradom, so poimenovali Tičistan. Ime se je porodilo spontano, ko so se ljudje tu srečevali s pticami in jih hranili ter opazovali, tako da so ptice postale, do ljudi, zaupljive in marsikdaj lahko vidimo, kako obiskovalcem sedejo tudi na roko. Seveda je potrebna potrpežljivost in nekaj časa.

V tem delu so uredili osrednje krmišče, zaradi lažjega gnezdenja pa so postavili še mrežo primernih gnezdilnic. Poleg številnih ptic, ki jih lahko tu opazujemo, je bivanje »dovoljeno« tudi vevericam, za katere so postavljene lične male hišice, visoko v drevesih. Tu jih je kar nekaj in te sem pa že večkrat videla, da so vzele oreščke iz rok obiskovalcev.

Najbolj pogosti prebivalci Tičistana so: domači vrabec, mestni golob, kos in siva vrana, ki jih je polno po celi Ljubljani. Poleg teh pa lahko opazujemo še: taščico, liščka, plavčka, brgleza, ščinkavca, lesno sovo, velikega in malega detla, pa verjetno pride še kakšen ptiček na obisk, v tivolski Tičistan .

Objave iz iste kategorije: