Doma Izleti Etno kmetije Šturmajce v Gorenji Kanomlji

Šturmajce v Gorenji Kanomlji

Velika in dobro ohranjena hiša Šturmajce v Gorenji Kanomlji

Bralci naše rubrike Slovenske domačije so verjetno že opazili, da doslej še nismo obiskali, oziroma predstavili nobene domačije na idrijsko – cerkljanskem koncu Slovenije. Zato je bil že skrajni čas, da zapolnimo tudi to belo liso. Glede na to, da je pomlad že tu sva se z ženo odločila za obisk precej odmaknjene in skoraj na višini 700 m nad morjem stoječe domačije z imenom Šturmajce oziroma Šturmovec, kot piše v Atlasu Slovenije. Nemalo presenečena sva ugotovila, da je navzlic pomladi zgornji del makadamske poti še “lepo” zasnežen in zato tudi nevaren za vožnjo. K sreči nama je priskočil na pomoč lastnik domačije, ki je vajen te poti in je naju s svojim vozilom pripeljal do domačije in seveda tudi nazaj. Iz tega je razvidno, da je tudi zgodba o tej domačiji dokaj specifična, tako kot so specifične tudi zgodbe o že predstavljenih domačijah. 

Južna stena z dobro ohranjenimi tremi freskami in še nekaterimi drugimi okraski

Naselje Gorenja Kanomlja se nahaja v občini Idrija, ki se po površini uvršča med večje slovenske občine, saj meri le nekaj manj kot 300 km2. Število prebivalcev občine se vse od leta 1931 naprej počasi, a vztrajno zmanjšuje, tako da je število prebivalcev sedaj že padlo pod 12.000, medtem ko je leta 1931 v tej občini živelo še več kot 13.000 prebivalcev. Vseh naselij v občini je 35 in gostota prebivalstva na km2 je le 40. Ozemlje so vode razrezale v vrsto planot, na katerih so na višini 700 do 1100 m nasejane samotne kmetije in zaselki. Vode, ki se stekajo v Idrijco le-ta odnaša v Sočo, kar pomeni, da idrijsko območje spada k Posočju. Res pa je, da je upravno to območje vse do prve svetovne vojne pripadalo Kranjski (logaški okraj) in šele po italijanski okupaciji smo ga začeli šteti k Primorski.
Če so nas nekoč učili, da Idrija živi od rudnika, to danes ne drži več, saj so rudnik živega srebra, ki je začel obratovati že leta 1508, zaprli.

Gorenja Kanomlja

Črna kuhinja z dvema kuriščema, zidanim štedilnikom in veliko napo
Velika 'hiša' z veliko pečjo in mogočnim stropnim tramom

Gorenja Kanomlja kot že ime pove leži v zgornjem delu doline potoka Kanomljice. Je na široko razloženo naselje sredi idrijskega hribovja, ki premore le okoli 150 prebivalcev. Nekoliko večji zaselek v tej dolini je Oblakov vrh. V stranski dolini potoka Klavžarice, ki priteče izpod Vojskarske planote, so propadajoče Ovčjaške klavže iz leta 1812. Dostop do naselja Gorenja Kanomlja je iz Sp. Idrije, s tem, da je po štirih km po dolini Kanomljice pri ribogojnici treba zaviti levo čez most za smer Klavže, če želimo priti v Šturmajce. Od tu naprej se več kot 5 km dolga makadamska cesta strmo vzpenja nekako do višine 690 m nad morjem, kjer na manjšem platoju med hribi stoji mogočna kmečka hiša v lasti Julijana in Milke Petrič. Prva omemba hiše na tem prostoru sega v leto 1335, s tem, da je nekdanja hiša stala nekoliko nižje , tam kjer sedaj stoji kozolec.   
Svoj čas je bilo v Šturmajcih “živih” še pet hiš, v katerih je živelo okoli 70 ljudi, sedaj pa sta v Šturmajcih ostala le še zakonca Petrič, ki pa žal tudi nimata naslednikov. Po hudem potresu leta 1976, ki je nekoliko pretresel tudi njihovo hišo, sta se odločila za gradnjo nove hiše, v bližini stare. Hkrati sta se odločila tudi, da bosta staro hišo skušala ohraniti takšno kot je bila. Zato skrbita tudi za čistočo v hiši in pozimi tudi večkrat zakurita v peči in tako preprečujeta, da se v hiši ne nabira plesen. Samo njunemu odnosu do naše skupne kulturne dediščine se lahko zahvalimo, da je hiša še vedno dobro ohranjena in odprta tudi za obiskovalce.
Obiskovalcu, ki se bo podal na ogled te hiše nikakor ne bo žal. Najprej ga bo prevzelo že samo mogočno poslopje, še bolj pa pet razmeroma dobro ohranjenih fresk iz leta 1802 (letnica je dobro vidna), ki bi jih bilo treba temeljito obnoviti. Freske je menda naslikal slikar Frančišek Kobal, kot ve povedati lastnik hiše, in so nastale v času gradnje Kanomeljskih klavž. Vogali hiše so tudi poslikani (šivani), z barvo so razmejena tudi nadstropja, manjše poslikave so tudi nad številnimi okni. Hiša sama je bila temeljito obnovljena in povečana leta 1792; majhna stara hiša se je kar izgubila v novem močno povečanem poslopju.

Podrobnejši opis hiše

V 'hiši' stoji mizarska miza, več orodja in naprav, ki so jih uporabljali na kmetih.
Kamra z manjšo pečjo, posteljo, zibko in skrinjo.

Obiskovalca v tej hiši najprej preseneti velikost prostorov. Najprej to velja za vežo in posebej še za največji prostor v hiši, za hišo. Vežo bi lahko imenovali tudi črna veža, saj je visok obokan strop povsem okajen. Menda je nekoč gospodar kar na konju prijezdil v vežo in si tako ni mazal čevljev. Črna kuhinja je dejansko v podaljšku veže in je nekaj posebnega zato, ker ima kar tri kurišča. Z eno pečjo so ogrevali dnevni prostor v stari hiši, z dvema pečema na nasprotni strani pa je mogoče ogrevati dva prostora v novem delu domačije. Sredi kuhinje stoji zidani štedilnik z velikim lovilcem dima (napa). V kuhinji je več grodeljnastih (železnih) piskrov in ne manjkajo niti burkle in lopar.
Največji prostor v hiši, desno od vhodnih vrat je velik toliko kot srednjeveliko dvosobno stanovanje v bloku, saj so stranice dolge 8 krat 8 m. V tem prostoru se je odvijalo celodnevno življenje in delo številne družine. Velika je tudi peč s starimi pečnicami, ter povsem ravnim in odprtim zapečkom. Okoli peči so klopi, v stropu nad klopmi sta dva zračnika, skozi katera je dim od razsvetljave pa tudi toplota odtekala v zgornje prostore in na podstreho. Normalno velika miza se v tako velikem prostoru kar izgubi. Zato pa so toliko večje klopi, ki so dolge kot zunanje stene hiše. Tik za vrati v hiši stoji mizarska miza, poleg nje pa kolovrat in brenta, ter še več orodja in naprav, ki so jih nekoč uporabljali na kmetih. Nekaj posebnega v tem prostoru je rezljan lesen strop z več kot 8 m dolgim, mogočnim in lepo oblikovanim nosilnim tramom.
Iz hiše je vhod v enako dolgo, a precej ožjo kamro. V tej kamri je največji predmet postelja, postlana s staro posteljnino, ob njej je zibka, za posteljo v kotu pa manjša lončena peč. Iz kamre so nekoč vodile stopnice v zgornjo kamro, v kateri je spal gospodar. Teh stopnic sedaj ni več. Po dimenzijah je zgornja kamra enako velika kot spodnja, kar velja tudi hišo v nadstropju. Ta prostor so uporabljali kot spalnico za celo družino.
Tik ob hiši stoji ob hribino “pripeta” kašča z lepimi stopnicami in še lepšim vhodnim portalom in majhnimi okni. Občina Idrija je domačijo že leta 1968 zaščitila kot spomenik prve kategorije in prve varstvene stopnje, vendar kaj dosti več od tega ni storila. Nad odnosom občine do njegove hiše in do podeželja nasploh je lastnik hiše povsem razočaran. Potreboval bi nekaj skromne materialne pomoči za začetna obnovitvena dela pozneje pa bi lahko zaprosili za evropska sredstva, toliko prej zato, ker so načrti za obnovo že izdelani. Izdelal jih je novogoriški zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine. Ob strani mu oziroma jima stoji, žal le moralno edino TKD Kanomlja. Upati je, da bo v doglednem času tudi pri tej hiši stala tabla s podatki kdo vse in koliko je prispeval za obnovo domačije.

Avtor: Tomaž Štefe

Povzeto po reviji Moja Slovenija

Filter by

Objave iz iste kategorije: