Doma Blog 19. NOČNI ROKOVNJAŠKI POHOD

19. NOČNI ROKOVNJAŠKI POHOD

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Dandanes, ko pretežno sedimo, postaja hoja ena največjih vrednot. Rezultati analiz kažejo, da lahko že 30 minut hoje dnevno bistveno prispeva k izboljšanju našega počutja in k preprečevanju večine zdravstvenih težav, ki nastanejo kot posledica nezadostne telesne aktivnosti. Tega se zaveda tudi 156 pohodnic in pohodnikov, ki so v soboto, 23.5.2009 ob 20,30 uri izpred Gostišča  Trojane na Trojanah krenili na 45 km dolg nočni Rokovnjaški pohod, letos že 19. po vrsti. Pot jih je vodila na Lipovec in preko Kozjaka do Češnjic v Tuhinju. Od tam so pot nadaljevali preko Osekov do planine Travnik in preko Tomanove planine do cilja na Črnivcu.

 Vsak udeleženec je za popotnico prejel »pravi trojanski krof« in steklenico vode. Kratki postanki in nočna malica, so pohodnikom dali novih moči in tako so po enajstih urah hoje, dobre volje, prispeli na cilj, ki je bil pri Gostišču GTC 902 na Črnivcu, kjer jih je pričakal pravi rokovnjaški golaž. Tudi vreme je bilo pohodnikom letos bolj naklonjeno, kot lani.

Za poskočne viže, tako na startu, kot na cilju, je poskrbel nepogrešljiv Božo Matičič. Na pot sta pohodnike pospremila predsednik Planinskega društva Kamnik Ivan Resnik, ki se je pohoda tudi sam udeležil in Lojze Jerman, vodja vodnikov, ki je pohodnikom na kratko opisal pot in jih opozoril na pasti nočne hoje. Ivan Resnik je v svojem nagovoru prisotne tudi opozoril, da letos mineva 200 let, ko so po teh krajih razgrajali Rokovnjači.

Na cilju je pohodnice in pohodnike, v imenu Občine Kamnik, pozdravil podžupan občine Kamnik Brane Golubovič. Dejal je, da je ponosen, da ima Kamnik društva z dolgoletno tradicijo in posameznike, ki že več desetletij sodelujejo v njih. Brez prizadevnih društvenih članov takšnih projektov ne bi bilo moč izpeljati. To pa je tudi eden od razlogov, da občina vsako leto projekt pohoda finančno podpre. Posebno čestitko je namenil najstarejšemu pohodniku, 82. letnemu Stanetu Simšiču iz Kamnika z željo, da se v letu 2010 srečamo na jubilejnem 20. pohodu. Stane je tradicijo pohodništva prenesel tudi že na svojega vnuka.

V nadaljevanju je Ivan Resnik, predsednik Planinskega društva Kamnik, skupaj z letošnjim koordinatorjem pohoda Miranom Jerebom in podžupanom Golubovičem podelil diplome vsem udeležencem pohoda; naziv »Rokovnjač« je bil podeljen štirim pohodnikom, ki so se pohoda udeležili desetič. Štirje pohodniki pa so prejeli posebno zahvalo za udeležbo na vseh dosedanjih 19 pohodih.

Zanimivo je, da je kar 48 pohodnikov letos beležilo prvo udeležbo na pohodu; 16 se je pohoda udeležilo drugič in kar 22 tretjič.

Da je pohod uspel gre zasluga tako udeležencem, kot organizatorjem pohoda. Največ zaslug pa imajo vsekakor zvesti sponzorji, ki nas tudi v današnjih kriznih časih niso pozabili. Zahvala gre v prvi vrsti OBČINI KAMNIK za finančno pomoč in GOSTINSKEMU PODJETJU TROJANE, ki nam vseh 19. let odstopi prostor za start pohoda in pohodnike na pot pospremi s trojanskimi krofi. Ne smemo pa pozabiti Gostišča GTC 902 na Črnivcu in Trgovine NAKUP iz Kamnika, ki poskrbita za potešitev lakote pohodnikov. Za izpis diplom so tudi letos poskrbeli v Studiu DATAPRINT v Kamniku. Priložnostno darilo pohodnikom pa je letos prispevala AGENCIJA ZA RAZVOJ TURIZMA IN PODJETNIŠTVA V OBČINI KAMNIK. Iskrena hvala vsem v upanju, da nam bodo s svojimi prispevki omogočili tudi uspešno izvedbo jubilejnega 20. pohoda.

Vabimo vse, ki ste se pohoda že kdaj udeležili in vse tiste, ki se letos za ta podvig še niste mogli odločiti, da se nam meseca maja 2010 pridružite. Veselo bo!!

Objave iz iste kategorije: