Doma Blog Marija Vera

Marija Vera

blogi 420 IMG 0109 Marija Vera 

Če se odpraviš iz Rožne doline na Cankarjev vrh, na Rožniku,  moraš mimo zelo zanimive dvonadstropne hiše z zaobljenim vogalom na eni strani. Hiša je bila v lasti zelo zanimive ženske. Načrt zanjo je naredil  arhitekt Maks Strenar.

Ta ženska je bila Marija Vera, njeno pravo ime Frančiška Epich, rojena v Kamniku 22.11.1881. Bila je prva akademsko izobražena slovenska igralka, študirala je na Dunaju. Stara je bila 24 let, ko se je odločila, da zapusti učiteljsko službo in se odpravila na dunajski Konzervatorij za glasbo in igralsko umetnost.

V svoji bogati igralski karieri je bila angažirana v 11 gledališčih, ki so danes v 8 evropskih državah. Uveljavila se je v klasičnih tragičnih vlogah. Bila je prava popotnica, kajti njena igralska pot jo je vodila od Zuricha do Berlina, od Dunaja do St. Petersburga, od Gdanska do Sarajeva, od Beograda do Ljubljane.  V Ljubljani se uveljavi tudi kot režiserka in profesorica za dramsko igro, na novoustanovljeni akademiji. Umrla je  v Ljubljani 12.1.1954.

Objave iz iste kategorije: