Doma Blog Rudolf Maister

Rudolf Maister

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 ljubljana3 979 20090726 1468792852 Rudolf Maister

Rudolf Maister, borec za severno slovensko mejo, general in pesnik, se je rodil 29. marca 1874. v Kamniku. Umrl je na današnji dan, 26. julija 1934, na Uncu pri Rakeku.

Oče Rudolfa Maistra je bil rojen na Ptuju, mati pa je bila doma iz Trebnjega na Dolenjskem. V družini so bili trije sinovi in Rudolf je bil najmlajši med njimi. Ko je bil star tri leta, mu je umrl oče. Skrb zanj je prevzel stric, ki ga je že v otroštvu navdušil za vojaški poklic.

Rudolf Maister je hodil v osnovno šolo v Mengšu in Kranju. Gimnazijo je obiskoval v Kranju in Ljubljani, nato pa je odšel na Dunaj in tam leta 1894. končal kadetsko šolo.

Poročil se je z Marico Stergar, hčerko znanega ljubljanskega zdravnika. Bila je izobražena ženska, s končano višjo dekliško šolo in s svojim znanjem francoskega jezika mu je pomagala pri pogovorih s častniki Antante v Mariboru, po prvi svetovni vojni. Imela sta dva sinova. Hrvoj, ki je doštudiral ekonomijo na Dunaju in Borut, ki je postal gradbeni inženir. Družina je imela vojaški način življenja in se je veliko selila. Nekaj let so preživeli v Galiciji. Leta 1915. pa so se iz Celja preselili v Maribor, kjer je Maister ostal tudi po upokojitvi. Veliko časa je preživel na Uncu pri Rakeku, kjer je podedoval posestvo od tete. Tam je tudi umrl, pokopali pa so ga v Mariboru, z vsemi vojaškimi častmi.

O Rudolfu Maistru kot generalu je bilo veliko napisanega, zato samo še nekaj besed o Maistru pesniku. Že zgodaj je začel pisati pesmi in večino je objavil v Ljubljanskem zvonu. Zgledoval se je po baladah Antona Aškerca. Leta 1904. je izdal zbirko Poezije.

Objave iz iste kategorije: