Doma Blog Ivana Kobilca

Ivana Kobilca

blogi 420 3188028444 150 187 150 1875 0 0 80 veliki slovenci kobilica 2 Ivana Kobilca

Na današnji dan, 20. decembra 1861. leta, se je rodila slovenska slikarka Ivana Kobilca. Rodila se je v Ljubljani, njena obrtniška družina, v kateri je bilo poleg Ivane še troje otrok, pa je živela na Ključavničarski ulici. Mala ozka ulica, ki povezuje Mestni trg in nabrežje reke Ljubljanice.

S šestnajstimi leti je odšla z očetom na Dunaj. Obiskala je precej slikarskih galerij in vzljubila slikarsko umetnost, ki jo je spremljala vse življenje. Njena slikarska pot jo je vodila v Munchen, Pariz, Sarajevo, Berlin in v njeno rojstno mesto, Ljubljano.

V Ljubljani je leta 1903, naslikala delo: Slovenija se klanja Ljubljani. Slika je bila namenjena sejni dvorani v ljubljanski mestni hiši. Tam stoji še danes in lahko si jo ogledamo ob vodenih ogledih Rotovža, ki so vsako soboto.

Med njena najbolj znana slikarska dela sodijo: Kofetarica, Poletje, Likarica in še bi lahko naštevali. Ivana Kobilca je slikala tudi portrete znanih osebnosti, med njimi pesnika Otona Župančiča in ljubljanskega župana Ivana Hribarja.

Umrla je 4. decembra 1926, v Ljubljani, po težki operaciji, stara komaj 55 let.

Vir: Enciklopedija Slovenije, MK

—————————————————————————–
eon shenton – Illuminating the Tanjong Pagar Waterfront
—————————————————————————–

Objave iz iste kategorije: