Doma Blog Ita Rina

Ita Rina

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 ljubljana 160 20090510 1301604064 Ita Rina

 Ita Rina je umetniško ime Ide Kravanja, slovenske filmske igralke, ki se je uveljavila tudi izven slovenskih meja. Rodila se je 7. julija 1907. v Divači na Krasu. Viri pravijo, da je bila živahna, radovedna deklica, ki se je rada potepala, raziskovala kraške jame in se igrala fantovske igre. Leta 1919. se je družina preselila v Ljubljano , kjer je Ida obiskovala dekliški licej. Hodila je na gledališke in filmske predstave ter sanjarila o tem, da bi postala igralka in plesalka.

Uresničitev njenih sanj se prične leta 1926, ko sodeluje na tekmovanju za Miss Evrope. Na tekmovanju ni zmagala, toda njene fotografije pridejo v roke režiserju iz Berlina, ki jo povabi na poskusno snemanje. Brez igralskih izkušenj se je odpravila v Berlin, kjer je igrala majhne vloge in se učila igralskega poklica. Zaslovela je s filmoma Erotikon in Obešenjakova Tončka, ter si zagotovila mesto v zgodovini filmske umetnosti.

Ita Rina je bila poročena z Miodragom Đorđevičem, ki ga je spoznala, ko je v Berlinu študiral elektrotehniko in zaradi katerega je opustila igralstvo ter se posvetila družini. Imela sta dva otroka, hčerko Tijano in sina Milana.

Ida Kravanja – Ita Rina je umrla na današnji dan 10. maja 1979  v Budvi.

Objave iz iste kategorije: