Doma Blog Ita Rina

Ita Rina

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 Ita Rina je umetniško ime Ide Kravanja, slovenske filmske igralke, ki se je uveljavila tudi izven slovenskih meja. Rodila se je 7. julija 1907. v Divači na Krasu. Viri pravijo, da je bila živahna, radovedna deklica, ki se je rada potepala, raziskovala kraške jame in se igrala fantovske igre. Leta 1919. se je družina preselila v Ljubljano , kjer je Ida obiskovala dekliški licej. Hodila je na gledališke in filmske predstave ter sanjarila o tem, da bi postala igralka in plesalka.

Uresničitev njenih sanj se prične leta 1926, ko sodeluje na tekmovanju za Miss Evrope. Na tekmovanju ni zmagala, toda njene fotografije pridejo v roke režiserju iz Berlina, ki jo povabi na poskusno snemanje. Brez igralskih izkušenj se je odpravila v Berlin, kjer je igrala majhne vloge in se učila igralskega poklica. Zaslovela je s filmoma Erotikon in Obešenjakova Tončka, ter si zagotovila mesto v zgodovini filmske umetnosti.

Ita Rina je bila poročena z Miodragom Đorđevičem, ki ga je spoznala, ko je v Berlinu študiral elektrotehniko in zaradi katerega je opustila igralstvo ter se posvetila družini. Imela sta dva otroka, hčerko Tijano in sina Milana.

Ida Kravanja – Ita Rina je umrla na današnji dan 10. maja 1979  v Budvi.

Objave iz iste kategorije: