Doma Blog Alpsko cvetje Slovenije

Alpsko cvetje Slovenije

 V prostorih Prirodoslovnega muzeja Slovenije so danes, 18. oktobra 2010, predstavili najnovejše delo upokojenega univerzitetnega profesorja botanike dr. Vlada Ravnika Alpsko cvetje Slovenije in izbor nekaterih drugih gorskih rastlin.

Knjigo toplo priporočam vsem ljubiteljem pohodništva, saj je primernega formata za nošnjo v nahrbtniku. Z njo bo prepoznavanje gorskega cvetja prijazno, predvsem pa enostavnejše.

 

 

Alpsko cvetje Slovenije avtorja dr. Vlada Ravnika 

  

 

Dr. Vlado Ravnik, rojen leta 1924 v Kranju, je upokojeni univerzitetni profesor botanike. Predaval je na Biotehniški fakulteti, Pedagoški fakulteti in na Prirodoslovno matematični fakulteti. Ni le botanik, ampak je botanik umetnik – saj rastlinski svet predstavlja s črno belo risbo, z akvareli in s fotografijo. Je avtor treh samostojnih knjig ( Cvetje naših gora, Rastlinstvo naših gora in Orhideje Slovenije ). Izdelal je akvarele za prvo serijo slovenskih znamk na temo Cvetje Slovenije in Iglavci.

 

Pravkar izšla knjiga Alpsko cvetje Slovenije je plod njegovega nekaj desetletnega ustvarjanja – slikanja akvarelov gorskih rastlin. Dolga leta je odhajal v gore v različnih letnih časih in raziskoval, iskal in risal. Če je rastlino prinesel domov in je ovenela preden je bil akvarel končan, se je vrnil na goro in začel znova. Njegove risbe so nazorne in bolj natančne kot fotografije. In za vsako od preko 200 narisanih alpskih rastlin je potreboval poleg ustreznih barv, čopičev, lupe tudi neizmerno veliko ljubezni do cvetja in rastlin, do gora, naše prelepe dežele, do narave.

 

In zato smo v Naravi srečni ob izidu nove knjige, ki je ponos avtorja in njegovih najbližjih, naše založbe in upamo in želimo, da bo v veselje in ponos tudi vsem ljubiteljem gorskega cvetja, gora, narave in vsem Slovencem.

Vsa imena cvetlic in drugih gorskih rastlin so prevedena v nemški, angleški, italijanski in francoski jezik in zato bo knjiga tudi lepo in primerno darilo vašim prijateljem ali poslovnim partnerjem iz tujine.

 

Žepni format 115 x 195 mm, 232 strani, cena 19,90 Eur.

 

Vse želene informacije dobite v

Založbi Narava d.o.o. – tel. 04-280000, [email protected]; [email protected]

ali pri našem distributerju

Avrora As d.o.o. – tel. 05 – 9932107, [email protected]

 

Objavila Alenka Veber, uredništvo KAM-a

 

Objave iz iste kategorije: