Domov arrow Novice arrow Romarske cerkve arrow Tabor nad Vrabčami
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Tabor nad Vrabčami

Natisni E-pošta

Župnijska cerkev Marijinega darovanja

Tabor nad Vrabčami
Že v davni preteklosti poznana pot iz Vipavske doline na Kras in naprej v Trst se strmo dvigne iz Šembida (Podnanosa) na kraško planoto, kjer nas pozdravijo strnjeno pozidane hiše v Vrabčah, prvi vasi na tem koncu Krasa. Od tod pelje cesta v Štorje in Sežano, mi pa se ustavimo kar v Vrabčah. Pogled na Vrabče nas spominja na jato ptic, ki so se strnjeno posedle skupaj k počitku, preden se odpravijo na dolgo pot. Ustavimo se v njihovi bližini. Za Vrabčami se strmo dviga višji hrib. Tja nas pelje pot. Zaradi svoje vloge v preteklosti in spominov, ki jih hrani na tiste čas, nosi ime Tabor. To je 605 metrov visoka vzpetina, od koder je lep razgled po vsem Krasu in še dlje. Nič nenavadnega torej, če je bilo tu gradišče že v prazgodovini. Tudi Rimljani so spoznali strateško pomembnost tega kraja in so ga utrdili. Našim ljudem je dajal hrib z naselbino, ki se je razvila okrog njega, zavetje v hudih časih, ko so neusmiljeni Turki ropali, zasužnjevali in pobijali. Tabor je dobil ime prav v tem času in je eden od tridesetih sorodnih krajev na Slovenskem, ki še zdaj nosijo to ime.

Po poti med starodavnimi zidovi domačij na Taboru se približamo današnji cerkvi. V bližini opazimo ostanke trdno zidanega, a zdaj na pol porušenega okroglega obrambnega stolpa, enega redkih ostankov nekdaj mogočnega trojnega obrambnega zidovja. Po prenehanju turške nevarnosti so zidovje in stolpe začeli podirati in z njimi zidali druge stavbe, nekaj tega pa so domačini porabili, da so zravnali svet okrog cerkve in hiš. Med redkimi spomini na obrambno nalogo, ki jo je imel Tabor, so kamnite strelne line, ki so danes vzidane v zvonik. Južno od cerkve vidimo zravnan zvišan prostor, ki mu v ljudski govorici pravijo Grajsko. Tu naj bi konec 16. stoletja stala poslopja grofov Porcia iz Senožeč. Prav s tem izročilom je povezan tudi nastanek prve cerkve na tem kraju, saj o tem pisni viri ne poročajo.

V pisnih virih se prvo svetišče imenuje kapelca. Ljudje pravijo, da je bila to grajska kapela, ki so jo pozneje povečali, da je postala svetišče za verno ljudstvo iz vseh okoliških zaselkov. Prvotno so temu kraju pravili "Marija na skalci" in še danes je to ime ohranjeno v spominu starejših ljudi. Kdor zna natančneje raziskovati zidove, bo v tej cerkvi odkril na podstrešju zelo lep zvonik na preslico, ki so ga takrat, ko so zidali sedanji mogočni zvonik, napravili za vrata vanj. V steni zvonika je vzidana kamnita plošča z letnico 1549. Ta je bila prvotno nekje drugje, saj je bil zvonik v sedanji podobi, kot pove vklesani napis na njem, pozidan leta 1711.

Sedanjo cerkev so postavili okrog leta 1668, priča letnica na mogočnem in lepem portalu. Ta portal in kamniti slavolok ob vhodu iz leta 1693 sta izjemni dragocenosti t. i. kraške renesanse, kamnoseštva, ki odlikuje kraške cerkve in na katerega smo lahko ponosni. Dokončno podobo je cerkev dobila leta 1856, ko so jo povečali tako, da so prizidali prezbiterij in zakristijo. V letih sredi prejšnjega stoletja je bila tudi okrašena in urejena njena notranjščina. Leta 1869 in 1870 jo je v celoti poslikal Janez Wolf s prizori iz Marijinega življenja. Strokovnjaki pravijo, da so te freske njegova najlepša stvaritev. Lepo se ujemajo tudi s tremi marmornimi oltarji, ki so prav tako lepa stvaritev baročnih kiparjev. V glavnem oltarju je prizor Jezusovega darovanja. Slika je nastala leta 1859. Ves prostor diha enotno, zato velja beseda, da je to cerkev "po meri duha". Tu se vsak počuti doma.
Avtor: Franci Petrič
Foto: Marjan Smerke
Informacije:

Župnijski urad Vrabče, Tabor 4, 6210 Sežana,
v upravi iz Štjaka:
Župnijski urad Štjak 17, 6222 Štanjel.
Satelitska slika Tabora nad Vrabčami.

Dostop:


z avtom do cerkve.

Giavna shoda:


svečnica (2. februarja), Marija Kraljica (22. avgusta).

Slovenske božje poti

Vrhunska monografija
v kateri je predstavljeno
205 slovenskih
romarskih poti.

Cena 65 €


Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Primorska  Sežana  romarska pot  sv. Marijino darovanje  škofija Koper 
Komentarjev
Dodaj novIšči
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008