Domov arrow Novice arrow Mesta arrow Sveti Trije Kralji v Slovenskih Goricah
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Sveti Trije Kralji v Slovenskih Goricah

Natisni E-pošta

Cerkev Sv. treh kraljev pri Svetih Treh Kraljih v Slovenskih Goricah
Kako priljubljen je bil nekdaj praznik Svetih treh kraljev tudi med slovenskim narodom, pričajo številne šege in obredja. Pred praznikom je tretji sveti večer, ko verni ljudje pokropijo in pokadijo svoje domove. Na podboj vrat pa napišejo letnico in prve črke imen treh kraljev (npr. 20+G+M+B+09).
Začetek njihovega češčenja pri nas sega v konec 14. stoletja, ko so Slovenci začeli romati v Köln (Kelmorajn). Tam so vsakih sedem let izpostavljali svetokraljevske relikvije. Kljub priljubljenosti Gašperja, Mihe in Boltežarja pa v Sloveniji lahko na zemljevidu najdemo le šest ali sedem cerkva, posvečenih Svetim trem kraljem.


Najlepša poznogotska cerkev v Slovenskih Goricah

Benedikt s cerkvijo v dolini Drvanje
Benedikt s cerkvijo v dolini Drvanje
Prvenstvo med njimi pa nedvomno pripada romarski cerkvi Svetih treh kraljev, ki domuje na 305 m visokem griču nad dolino potoka Drvanje in Benediktom. Uzrli jo bomo na vzhodni strani ceste Maribor–Gornja Radgona. To je največja gotska cerkev v Slovenskih goricah. Mogočno, z dvokapno streho pokrito triladijsko stavbo, obdajajo močni, dvakrat stopnjevani oporniki z diagonalno zasukanim srednjim delom ter poudarjenim venčnim zidcem, ki se nad vrati in pod okni pravokotno zalamlja. Notranjščina je skladen poznogotski prostor z bogato likovno opremo iz različnih slogovnih obdobij. Lepi so vsi oltarji: glavni oltar iz
Pogled na Benedikt s cerkvijo v dolini Drvanje
Pogled na Benedikt s cerkvijo v dolini Drvanje
leta 1818 s sliko Sv. treh kraljev, oltar Marijinega vnebovzetja v južni ladji iz leta 1611 in oltar v severni ladji iz leta 1907. Ob drugem paru slopov stojita krilna oltarja Kristusovega rojstva in Poklona Sv. treh kraljev. Osrednji relief oltarja Kristusovega rojstva prikazuje Jezusovo rojstvo: Mariji in Jožefu, ki klečita ob Jezusu, se bližata dva pastirja, na krilih pa je izrezljana Jesejeva korenika s Kristusovimi predniki. Domačini temu oltarju pravijo Jezusovo drevo življenja. Po kiparski in rezbarski dekoraciji ga lahko datiramo v sredo 16. stoletja, medtem ko je bil oltar Sv. treh kraljev v današnjo obliko sestavljen šele leta 1938.

Pozdrav iz …

Sveti Trije Kralji v Slovenskih Goricah
Benedikt v Slovenskih goricah, domačini mu pravijo tudi Benedik, je edino naselje v Sloveniji, ki nosi ime po Sv. Benediktu (god 11. julija). Do leta 1952 se je kraj imenoval Sv. Benedikt v Slovenskih Goricah, ko je takratna slovenska oblast kraju hotela dati novo ime, in sicer Drvanja. Postavili so celo nove krajevne table, a ljudje novega poimenovanja niso sprejeli. Benedičani so table z imenom Drvanja večkrat odstranili. Kraju pa so odvzeli pridevek Sv.
Osrednji motiv grba mlade Občine Benedikt je črka B in tri krone s sijem. Črka B predstavlja začetnico imena občine Benedikt. Tri krone s sijem simbolično predstavljajo cerkev Sv. treh kraljev, ki dominira v tem prostoru.
Oltar Sv. treh kraljev z božičnim in velikonočnim motivom iz leta 1623
Oltar Sv. treh kraljev z božičnim in velikonočnim motivom iz leta 1623
Župnija Sv. Benedikt v Slovenskih Goricah
Ime kraja Sv. Benedikt in benediški župnik Nikolaj sta v nekem dokumentu prvikrat izpričana za leto 1329. Kdaj je bila pri Sv. Benediktu pozidana cerkev, ni točno znano. Vsekakor pa domišljijo buri napis »Ecclesia haec dicata est anno 853« nad glavnimi cerkvenimi vrati, kar bi pomenilo, da naj bi bila cerkev posvečena leta 853. Opisana romarska cerkev Sv. treh kraljev je odružnica župnije Sv. Benedikt.

Zahodni glavni portal cerkve Svetih treh kraljev
Zahodni glavni portal cerkve Svetih treh kraljev
Kraji, poimenovani po Sv. treh kraljih
V Sloveniji imamo tri naselja, ki nosijo ime po Sv. treh kraljih: Sv. Trije Kralji v Slovenskih Goricah (Občina Benedikt), Sv. Trije Kralji (Občina Radlje ob Dravi) ter Vrh Sv. Treh Kraljev (Občina Logatec). Sv. Trije Kralji so bili leta 1955 preimenovani v Brezovec, prvotno ime je kraj dobil ponovno leta 1993. Vrh Sv. Treh Kraljev je bil leta 1955 preimenovan v Vrh nad Rovtami, kraju pa je bilo prvotno ime povrnjeno leta 1992. Dočim je naselje Sv. Trije Kralji v Slovenskih Goricah ostalo nespremenjeno.

Ne prezrite

Dostop
Do vasi Sv. Trije Kralji in do cerkve je možen dostop z avtomobilom po asfaltirani cesti iz Benedikta ali Trotkove. Iz Benedikta na vrh griča vodi pešpot s 119 stopnicami.

Župnijska cerkev Sv. Benedikta v Benediktu
Župnijska cerkev Sv. Benedikta v Benediktu
Župnija
Sv. Benedikt v Slovenskih Goricah, Šolska ulica 1, 2234 Benedikt, tel. 02/703-14-31.

Cerkev Sv. treh kraljev na Vrhu Svetih Treh Kraljev
Cerkev Sv. treh kraljev na Vrhu Svetih Treh Kraljev
Nedeljske svete maše in romarski shodi
V župnijski cerkvi Sv. Benedikta ob 7h in 10h. Glavni romarski shod na god Svetih treh kraljev (6. januar) ob 10h. Ostali romarski shodi v cerkvi Svetih treh kraljev: velikonočni ponedeljek (13. april '09) ob 10h, nedelja Srca Jezusovega (21. junij '09) ob 10h ter na veliki šmaren (15. avgust) ob 10h.

Priporočamo, berite
Gjerkeš, Matija. 2005. Občina Benedikt. Benedikt: Občina Benedikt.
Toš, Marjan (ur.). 2004. Stopinje življenja: zbornik občine Benedikt. Benedikt: Občina Benedikt.
Zemljič, Igor et al. 1993. Dominik Čolnik, pozabljeni narodnjak Slovenskih goric (1893–1993). Maribor: Kulturni forum.

Jesensko opravilo Trikraljevčana
Jesensko opravilo Trikraljevčana
Spletne strani: http://www.benedikt.si/

Zemljevidi
Pomurje: Goričko, Murska ravan, Slovenske gorice, izletniška karta, 1 : 75.000. Ljubljana: Geodetski zavod Slovenije, 2003.
Atlas Slovenije. 2005. Ljubljana: Mladinska knjiga, 39/A1.


Zorkov vodnjak v Štajngrovi
Zorkov vodnjak v Štajngrovi
Kulturna in naravna dediščina

• Mežnarija (romarska hiša). Stoji v neposredni bližini cerkve Sv. treh kraljev in ima obliko črke L. V podolžnem gotskem delu stavbe so ohranjeni kvalitetni kamnoseški gotski detajli in portal.
• Spominska plošča Dominiku Čolniku. Tik ob cerkvi Sv. treh kraljev.
• Benediška slatina. Nad vrtino Pavla je zgrajen nadstrešek, kjer si lahko odpočijete in odžejate z mineralno vodo.
• Prazgodovinsko in rimsko gomilno grobišče. V gozdu ob novem naselju stoji informativna tabla z podatki o prazgodovinski naselitvi teh krajev in o rimskih poteh, ki so vodile tod mimo.
• Krmekova kapelica. Kapelica z zvonikom je bila postavljena ob koncu prve tretjine 20. stol. Stoji ob cesti Benedikt – Sveti Trije kralji.
• Fišerjeva kapelica. Neogotska kapelica iz ok. 1900 stoji v centru Benedikta, nasproti šole.
• Studenci ali vodnjaki. V okolici Benedikta je kar 15 obnovljenih vodnjakov.

Avtor: Alenka Veber

Povzeto po mesečniku Ognjišče

Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Benedikt  sv. Trije kralji  Štajerska 
Komentarjev
Dodaj novIšči
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008