Domov arrow Slovenska mesta in kraji
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Slovenska mesta in kraji

Žiri

Natisni E-pošta

Žiri


Najbrž ni Slovenca, ki ne bi vedel za Žiri (če ne zaradi drugega pa gotovo zaradi svetovno znanih smučarskih ali gorskih čevljev Alpina), vendar pa jih velika večina ne ve prav natančno, kje Žiri so. Da je to res, so očitno opazili tudi Žirovci sami, saj se sicer v svoji himni ne bi hvalili, da so 'tam na Žirovskem doma, v prelepi dolini na koncu sveta'. Pri tem seveda dobro vedo, da to ni res, zlasti ni res v času, ko svet postaja ena sama velika (globalna) vas, ko ni več krajev, ki bi bili na koncu sveta, kakor tudi ni več tistih na začetku.
Preberite več...
 

Žužemberk

Natisni E-pošta

Žužemberk


Grad Žužemberk
Središče Suhe krajine - Žužemberk - premore okoli 1.200 prebivalcev, kar je za razmeroma veliko območje, ki ga pokriva prej malo kot veliko. Žužemberk je gručasto naselje na obeh bregovih reke Krke, pri čemer staro jedro z velikim osrednjim tržnim prostorom stoji na terasi na levem bregu. K Žužemberku spadata tudi prej samostojni naselji Cvibelj na slemenu severno od jedra in Stranska vas na desnem bregu Krke s cerkvijo sv. Roka. Kraj je dobil ime po starem gradu Žužemberku (Seisenburg) in nekateri menijo, da ime izhaja iz nemške besede za šum, šumenje Sausen, kar pomeni, da so slapovi reke Krke, ki jih reka v zgornjem toku premore kar okoli 25, dali ime kraju. Reka Krka namreč teče čez slikovite lehnjakove pragove in je daleč naokoli znana po svojem ribjem bogastvu. Pragovi predstavljajo posebno atrakcijo za raftarje, za katere je znano, da tem bolj uživajo kolikor več je ovir v vodi.
Preberite več...
 

Slovenj Gradec

Natisni E-pošta

Slovenj Gradec


Slovenj Gradec
Pri našem popotovanju po starih slovenskih mestih se bomo tokrat ustavili v mestecu in deželici na meji med Koroško in Štajersko oz. med Karavankami in Pohorjem. H karavanškemu svetu prištevajo strokovnjaki le dobro tretjino Slovenjegraške kotline, ostalo pa k Pohorju, ki z Gmajno vred pripadata Centralnim Alpam. Pohorje na vzhodu in severu, Karavanke na zahodu in jugu. Na meji ob stiku zgornje in spodnje Mislinjske doline, tam kjer pride do stika z dolino Suhadolnice, je pred nekaj več kot 800 leti (800 letnico je mesto praznovalo leta 1967) začelo nastajati mesto, ki se danes imenuje Slovenj Gradec. Skozi osrčje mesta drži cestna magistrala Velenje - Dravograd, od katere se odcepi bližnjica za Ravne.

Preberite več...
 

Kostanjevica na Krki

Natisni E-pošta

Kostanjevica na Krki


Kostanjevica na Krki
Ravnina okoli Šentjerneja je še toliko napeta, da se potoki izpod Gorjancev dobro odtekajo v Krko, kar pa ne drži za samo Krško polje. Prav ti potoki so potisnili Krko stran od vznožja Gorjancev in jo prisilili, da dela velik lok in da se vijuga v okljukih po ravnini.
Preberite več...
 

Kobarid

Natisni E-pošta

Kobarid


Kobarid
Kobarid je po svojem videzu izrazito mestno naselje, čeprav formalno ni uvrščen med naselja mestnega zanačaja, ker ne dosega zahtevanega števila prebivalcev. Kobarid šteje namreč samo nekaj nad tisoč duš (neuradno pa naj bi jih živelo nekaj sto več). Poleg številnih bolj ali manj dobro ohranjenih kulturno-umetnostnih spomenikov in znamenitosti, sta Kobarid in njegova okolica znana po odločilni bitki v prvi svetovni vojni, v kateri so kombinirane avstroogrske (tudi slovenske) in nemške čete odločilno porazile italjansko vojsko in jo potisnile daleč v Furlansko nižino, do reke Piave, kjer so boji tekli še precej dolgo. O bojih na tej soški fronti oz. o odporu do orožja je pisal Ernest Hemingway v znamenitem delu Zbogom orožje.
Preberite več...
 

Kočevje

Natisni E-pošta

Kočevje


Kočevje
Mesto Kočevje šteje približno 9.500 prebivalcev in leži v najširšem delu Kočevskega polja ob ponikalnici Rinži ter pod goro Stojno (1072 m) na zahodu in Kočevsko Malo goro (636 m) na vzhodu. Kočevje samo leži na nadmorski višini 464 m. Pokrajina okrog Kočevja (Kočevsko) je danes med najbolje ohranjenimi naravnimi predeli Slovenije pa tudi srednje Evrope. Gozdna pogorja so še pred stoletjem samevala kot nepristopen pragozd in nekaj tega se je ohranilo še do danes. Mogočna drevesa se pnejo do 50 metrov visoko, merijo meter in pol v premeru, nosijo do 50 ton lesne mase in doživijo 500 in več let. Tu še imajo domovinsko pravico medved, volk, ris, jelen,divja svinja in druga divjad. V številnih podzemnih jamah pa živijo redke živali(ce), med njimi tudi človeška ribica.


Preberite več...
 

Črnomelj

Natisni E-pošta

Črnomelj


Črnomelj
Mesto Črnomelj je največje mesto v Beli krajini in zato tudi njeno središče. Premore skoraj pet in pol tisoč prebivalcev. Leži na nadmorski višini 163 metrov in je eno od tistih slovenskih mest, za katere je značilna strateška lega na varnem pomolu v okljuku reke Lahinje. Pravzaprav je pomol visoko nad sotočjem globoko vrezanih rek ali bolje rečic Lahinje in pritoka Dobličice.
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 Naprej > Konec >>

Rezultati 23 - 29 od 29
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008