Domov arrow Blog
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Blog

Moje ulice

Natisni E-pošta

Moje ulice so projekt, ki poteka v okviru programa Ljubljana, svetovna prestolnica knjige 2010. Namen projekta je zbiranje zgodb o Ljubljani, kakršna je bila nekoč. Zgodbe nam pripovedujejo znani in manj znani Ljubljančani, ki v prestolnici Slovenije živijo že dalj časa in naše mesto dobro poznajo, predvsem pa spremembe, ki se v našem lepem mestu tako hitro odvijajo.

Vsako nedeljo lahko zanimive ljubljanske zgodbe poslušamo v Botaničnem vrtu Ljubljana. V nedeljo, 29. avgusta 2010. ob 20. uri pa bo dogodek potekal na trgu pred Mestnim muzejem Ljubljana, ki ima prostore v Turjaški palači. Naslov prireditve je: »Večer Ljubljanskih zgodb: Moje ulice«.

Zgodbe bosta pripovedovala igralec Demeter Bitenc in novinarka Rapa Šuklje. Prireditev bo povezoval Sandi Čolnik. V primeru dežja, se bo pogovor odvijal v Atriju Mestnega muzeja.

 

Kraški rob

Natisni E-pošta

 

Kraški rob je naravna meja med celinskim delom Slovenije in Slovensko Istro. Dolg je okoli 20  kilometrov, od Socerba, ki spada v mestno občino Koper, pa vse do Mlinov na slovensko hrvaški meji. Vzdolž Kraškega roba je kar nekaj delno ohranjenih utrdb in stolpov, ki so jih postavile Benetke, za svojo obrambo pred Habsburžani.

Če se odpravimo na izlet v Koper z vlakom, lahko Kraški rob, utrdbe in naselja, ki so pod njim, občudujemo od blizu. Peljemo se mimo opazovalnega stolpa nad Podpečjo, kot na dlani pa se nam odpre pogled na Hrastovlje in cerkev sv. Trojice, ki je bogata s freskami iz leta 1490. še posebej znana pa je freska Mrtvaški ples, ki jo lahko vidimo na Ljubljanskem gradu, v okviru razstave Slovenska zgodovina.

Na Kraškem robu so se ohranile redke rastline in živali, med njimi je kar nekaj vrst metuljev, ki so uvrščeni na seznam najbolj ogroženih vrst v Evropi pod nazivom Natura 2000.

Galerija slik

 

Grajsko trški dan na Svibnem 2010

Natisni E-pošta

"Grajsko trški dan na Svibnem 2010

Vabljeni v Deželo Ostrvrharjev, Svibno nad Radečami, kjer se bo ponovno dogodil Grajsko trški dan – v petek, 20. avgusta 2010 od 16.30 dalje pri Zoisovi graščini na Počakovem!

Ponovno obetamo pisano trško dogajanje z različnimi stojnicami, na katerih bodo rokodelci pokazali svoje izdelke in spretnost, okoliški kmetje pa svoje pridelke.

 

 

Zbrane bo pozdravil sam naš vitez Viljem Ostrovrhar, v goste pa mu bodo prišli še okoliški grajski prijatelji!

Vsi skupaj se boste zabavali v predstavah Ljudskih pevcev s Svibnega in Otroške folklorne skupine OŠ Svibno, Folklorne skupine Senovo, ki vas bo izzvala na mlačev s cepci ali ljudski ples ter Ljudski pevci Florjani z Ardra, ki bodo ob ljudski pesmi pokazali še nekaj starih rokodelskih znanj. 

Lahko boste spremljali različna rokodelska opravila (od tkanja pasov, kovanja bodala, skodlanja, slamokrovstva, izdelovanja čevljev, preje, izdelovanja verižnih oklepov, žaganja hlodov z amerikanko). Nekatera od teh opravil boste lahko tudi sami poskusili, saj naši rokodelski mojstri prav radi delijo svoje znanje naprej. Naučili se boste tudi izdelovanja zeliščnih pripravkov, otroci pa tudi starih čarodejskih trikov, in izdelave posameznih kosov srednjeveških oblačil.

 Poskusili se boste lahko tudi v lokostrelstvu, mečevanju ali pa zaslužili rundo v metanju podkev ali zabijanju žebljev, otroci pa tudi v ježi ponijev.

 Večeru bo »prilil ognja« čarodej Branko z ognjenim programom, ki se bo dokončno razvnel v koncert skupine Čompe z Janezom Škofom.

 Poskrbljeno bo tudi za jedačo in pijačo.

Da se ne bi preveč obremenjevali po neznanih ovinkih in sproščeno okušali dobrote domačih kleti, pa bo organizirana tudi posebna brezplačna avtobusna linija Vrhovo – Radeče železniška postaja – Jagnjenica – Svibno med 16.00 in 1.00 vsako uro  (Vrhovo:15.50, 21.00, 1.00). Iz Radeč bo avtobus vozil vsako polno uro od 16.00 ure  dalje in ustavljal na vsaki AP do Svibnega. Ravno tako bo avtobus vozil v obratni smeri s prvim odhodom iz Svibnega ob 16.30 in tako dalje vsako uro  do zadnjega odhoda ob 00.30.

 Posebej se bodo na tiskovni konferenci ob 16. uri predstavili lokalni ponudniki hrane v sklopu projekta »Lokalna trajnostna oskrba s hrano v Posavju«.

V prostorih Bara na vasi na Svibnem pa si boste lahko ogledali še likovno razstavo 12. Krearta.

Na svidenje na Svibnem! Ostrovrharji, www.svibno.siE-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript "

 

Emonska promenada 2010

Natisni E-pošta

 

Emonska promenada je mednarodni ulični festival, ki je že tradicionalen in se dogaja v Ljubljani, zadnji teden v avgustu. Letošnji bo od 26. do 29. avgusta 2010. v Trnovem, vsak dan med 18. in 21. uro. Emonska ulica, od Trnovskega mostu pred Trnovsko cerkvijo pa vse do kapelice, se spremeni v sprehajališče ali promenado, na kateri bodo postavljene stojnice in glavni del festivala, kulturno umetniški program z uličnimi umetniki.

Emonska promenada dopolnjuje Trnfest, ki ga prireja KUD France Prešeren. Na prostem bodo nastopili umetniki iz Ljubljane, Maribora in Kopra, pa tudi iz drugih držav, kot so: Avstrija, Italija, Španija, Belgija, Francija, Anglija.

Na Emonski promenadi se bodo lahko zabavali vsi, od najmlajših, ki bodo lahko uživali ob lutkovnih predstavah, pa do mladih in odraslih, za katere so namenjene vrhunske artistično gledališke predstave.

 

Vir: Kam v Ljubljani, julij-avgust 2010

 

Slovenska zgodovina na Ljubljanskem gradu

Natisni E-pošta

Ljubljana je dobila nov razstavni prostor na Ljubljanskem gradu. V zgradbi, ki stoji ob kapeli sv. Jurija in se drži Hribarjeve dvorane, so v treh nadstropjih postavili stalno muzejsko razstavo, Slovenska zgodovina.

Razstavljeni eksponati so iz različnih slovenskih muzejev. Na vhodu nas pozdravi kip »Sveta Trojica«, delo kiparja Francesca Robba, ki je ustvaril tudi Robbov vodnjak.

Razstava nas popelje od prazgodovine, pa vse do samostojne Slovenije. Iz obdobja prazgodovine in rimskega obdobja, je na ogled leseno kolo z osjo z Ljubljanskega Barja, pa situla iz Vač in kip Emonca iz Narodnega muzeja Slovenije.

Srednji in zgodnji vek nam predstavi faksimile Biblije, Jurija Dalmatina. Iz tega obdobja je tudi freska Mrtvaški ples iz cerkve Svete Trojice v Hrastovljah.

V delu, ki predstavlja 20. stoletje so razstavljeni kipi nekaterih ljudi, ki so pomembno zaznamovali naš čas. Med njimi general Rudolf Maister, kralj Aleksander in J.B. Tito.

Zanimiva razstava, vredna ogleda. Vstopnina za odrasle je 6,00 €

 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 46 - 54 od 659
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008