Domov arrow Blog
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec
Blog

Urbančeva hiša

Natisni E-pošta

 

Urbančeva hiša stoji na robu Prešernovega trga, je vogalna palača med Miklošičevo in Trubarjevo ulico v Ljubljani.

Bila je prva veleblagovnica v Ljubljani . Zgrajena je bila po naročilu trgovca Feliksa Urbanca in po načrtih arhitekta iz Gradca, Fridericha Sigismundta. Leta 1903. je bila veleblagovnica postavljena in čudovita palača služi istemu namenu vse do današnjih dni. V letu 2010. je obnovljena in odprta kot Galerija Emporium.

Urbančeva hiša je tudi po zadnji obnovi obdržala večino detajlov iz preteklosti. Tako nas na nas z vrha palače še vedno spremlja kip Merkurja, boga trgovine in zaščitnika trgovcev. Glavni vhod krasi nadstrešek v obliki razprtega cveta.

Notranjost veleblagovnice je tak kot se nas večina spomni, ko je bil tu še stari Centromerkur. Čudovito leseno stopnišče se zdaj šopiri v vsem svojem sijaju. Nad njim, med stebri stoji ženski kip, ki predstavlja obrt. Ograjo stopnišča zaključujeta leseni ženski glavi.

Galerija slik

Vir: Visit Ljubljana

 

Medobčinski muzej Kamnik

Natisni E-pošta
 

Medobčinski muzej Kamnik domuje v čudovitem gradu Zaprice, ki stoji na majhni vzpetini ob vhodu v staro mestno jedro Kamnika. Muzej ima v gradu svoje prostore od leta 1961. Tu hrani in predstavlja premično kulturno dediščino več občin: Kamnik, Domžale, Mengeš, Moravče, Komenda, Lukovica in Trzin.

V muzeju, na gradu Zaprice, so razstavljene fotografije in predmeti, ki pripovedujejo zgodbo mesta Kamnik z okolico, od nastanka mesta v 12. stoletju pa vse do 19. stoletja.

Zelo zanimiva je razstava Thonetovega pohištva iz upognjenega lesa. Nemško podjetje Thonet je že leta 1819. prvo začelo uporabljati tehniko upogibanja lesa. Svetovno znani so stoli, ki imajo sedalo in naslon iz ratana in ga izdelujejo še danes.

Poleg stalne razstave, v muzeju prirejajo tudi občasne, med katerimi velja omeniti razstavo: General Rudolf Maister in mesto Kamnik, saj se je veliki general v tem mestu rodil.

Na travniku, pred vhodom v grad Zaprice pa je postavljena zbirka simpatičnih lesenih kašč, ki so jih našli po vsej Tuhinjski dolini. Predstavljajo kmečko stavbno dediščino iz 18. in 19. stoletja in tvorijo muzej na prostem. Vsekakor zanimivo in vredno ogleda.

Galerija slik

 

Alpsko cvetje Slovenije

Natisni E-pošta

 V prostorih Prirodoslovnega muzeja Slovenije so danes, 18. oktobra 2010, predstavili najnovejše delo upokojenega univerzitetnega profesorja botanike dr. Vlada Ravnika Alpsko cvetje Slovenije in izbor nekaterih drugih gorskih rastlin.

Knjigo toplo priporočam vsem ljubiteljem pohodništva, saj je primernega formata za nošnjo v nahrbtniku. Z njo bo prepoznavanje gorskega cvetja prijazno, predvsem pa enostavnejše.


 

 

Alpsko cvetje Slovenije avtorja dr. Vlada Ravnika 

  

 

Dr. Vlado Ravnik, rojen leta 1924 v Kranju, je upokojeni univerzitetni profesor botanike. Predaval je na Biotehniški fakulteti, Pedagoški fakulteti in na Prirodoslovno matematični fakulteti. Ni le botanik, ampak je botanik umetnik – saj rastlinski svet predstavlja s črno belo risbo, z akvareli in s fotografijo. Je avtor treh samostojnih knjig ( Cvetje naših gora, Rastlinstvo naših gora in Orhideje Slovenije ). Izdelal je akvarele za prvo serijo slovenskih znamk na temo Cvetje Slovenije in Iglavci.

 

Pravkar izšla knjiga Alpsko cvetje Slovenije je plod njegovega nekaj desetletnega ustvarjanja – slikanja akvarelov gorskih rastlin. Dolga leta je odhajal v gore v različnih letnih časih in raziskoval, iskal in risal. Če je rastlino prinesel domov in je ovenela preden je bil akvarel končan, se je vrnil na goro in začel znova. Njegove risbe so nazorne in bolj natančne kot fotografije. In za vsako od preko 200 narisanih alpskih rastlin je potreboval poleg ustreznih barv, čopičev, lupe tudi neizmerno veliko ljubezni do cvetja in rastlin, do gora, naše prelepe dežele, do narave.

 

In zato smo v Naravi srečni ob izidu nove knjige, ki je ponos avtorja in njegovih najbližjih, naše založbe in upamo in želimo, da bo v veselje in ponos tudi vsem ljubiteljem gorskega cvetja, gora, narave in vsem Slovencem.

Vsa imena cvetlic in drugih gorskih rastlin so prevedena v nemški, angleški, italijanski in francoski jezik in zato bo knjiga tudi lepo in primerno darilo vašim prijateljem ali poslovnim partnerjem iz tujine.

 

Žepni format 115 x 195 mm, 232 strani, cena 19,90 Eur.

 

Vse želene informacije dobite v

Založbi Narava d.o.o. - tel. 04-280000, E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript ; E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript

ali pri našem distributerju

Avrora As d.o.o. – tel. 05 – 9932107, E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript

 

Objavila Alenka Veber, uredništvo KAM-a

 

 

Hrastovlje

Natisni E-pošta

 

Ko se pelješ z vlakom na Primorsko, se pod Kraškim robom, ki je naravna meja med Krasom in Slovensko Istro, odpre dolina, kjer stoji vas Hrastovlje. Vas je poznana daleč na okoli po svoji znameniti, romarski cerkvi Sveta Trojica, ki stoji na skalni vzpetini nad vasjo in izvira iz 12. stoletja.

Cerkev Sveta Trojica je obdana z kamnitim obzidjem, saj je bila nekoč, v času turških vpadov, tu utrdba. Cerkev ima tri ladje, celo notranjost pa krasijo čudovite freske s prizori iz stare in nove zaveze. Najbolj poznana je znamenita freska Mrtvaški ples, ki jo lahko vidimo tudi na razstavi Slovenska zgodovina, v novo pridobljenih muzejskih prostorih na Ljubljanskem gradu.

Cerkev in Hrastovlje obdaja zelo slikovita narava. Če smo z avtom ali kolesom se lahko podamo na socerbski grad, v vasico Črni Kal, ki se ponaša z najstarejšo ohranjeno kmečko hišo v Sloveniji. V bližini je tudi vasica Osp, ki je s svojo naravno plezalno steno, še posebno zanimiva za plezalce. In še marsikaj zanimivega in lepega lahko najdemo v tem delu naše deželice.

 

Iz oktobrske številke mesečnika Potepanja

Natisni E-pošta

Izšla je 12. številka revije za potepanja in odkrivanje manj znane Slovenije Potepanja.

Preden bomo podrobno predstavili vsebino številko, naj izpostavimo nekatere prispevke:

Brkini: med mlini in sadovnjaki

Lahinja: Preplet naravne in kulturne krajine

Ormož: "Si, bon!"

Ajdna nad Potoki: Soočenje z domačimi tujci

Maksim Gaspari

Lipica: Težka je, konjska!

 

Vabljeni k prebiranju mesečne revije Potepanja

 

 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 28 - 36 od 659
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008