Doma Blog Župančičeva spominska zbirka

Župančičeva spominska zbirka

 

blogi 420 IMG 0280a Župančičeva spominska zbirka

Zapuščina slovenskega pesnika Otona Župančiča, je od januarja 2008 razstavljena v prostorih Knjižnice Otona Župančiča, v pritličju prenovljene knjižnice na Kersnikovi 2, v Ljubljani. Vsak prvi četrtek v mesecu je strokovno vodenje po stalni razstavi, po kateri nas popelje muzejska svetovalka gospa Dragica Trobec Zadnik.

Vse razstavljene predmete je Mestnemu muzeju Ljubljana podarila pesnikova družina. Oton Župančič se je rodil v Vinici na Dolenjskem, 23. januarja. 1878  umrl pa je v Ljubljani 11. junija 1949. Leta 1913 se je poročil z Ani Kessler in rodili so se jima trije otroci. (Mimogrede, njena sestra je prijateljevala z pisateljem Ivanom Cankarjem). Ob odraščanju prvega otroka, je nastala 1915 leta otroška pesniška zbirka, ki jo pozna skoraj vsak z naslovom »Ciciban in še kaj«. Morda niste vedeli, jaz do danes nisem, da je Župančič avtor že ponarodele pesmice:

Zima, zima bela

vrh gore sedela,…

Na ogled sta dve, popolnoma opremljeni sobi, pesnikova delovna soba in sprejemnica z originalnimi slikarskimi platni, med katerimi sta portreta pesnika in njegove žene, delo slikarke Ivane Kobilce. Razstavljene so diplome in odličja, osebni predmeti in pa seveda knjige za male in velike.

Zaradi velikih zaslug za književnost, je leta 1938 postal častni meščan Mestne občine Ljubljana.

Objave iz iste kategorije: