Doma Novice Predstavitve knjig Sv. Primož nad Kamnikom

Sv. Primož nad Kamnikom

Na južnih obronkih Velike planine se na nadmorski višini 850 metrov nahaja sv. Primož, priljubljen cilj izletnikov in pohodnikov (rekreativcev) pa tudi romarjev iz bližnje in daljne okolice. Za pot od Stahovice do sv. Primoža popotnik potrebuje manj kot eno uro. Pot ni zahtevna, premagati pa je treba okoli 400 metrov višinske razlike. Sledi človekove navzočnosti na tem kraju segajo v pozno antiko in se nadaljujejo vse do baroka, ki je temu kraju dal dokončno »urbano« podobo.

Profesor Nace Šumi je ta kraj označil kot »kapitalni spomenik srednjega veka na Kranjskem«, s tem, da o tem kraju, navzlic številnim raziskavam, še ni bila napisana zadnja beseda. Vsekakor smemo ta kraj uvrstiti med naše višinske postojanke v klimatsko še ugodnem pasu med 650 in 900 metri nadmorske višine, ki so z večine s pokristjanjevanjem naših krajev v 9. in 10. stoletju prevzele krščanski značaj ter to vlogo ohranile do danes.

K poznavanju zgodovine in pomembnosti tega kraja je v novejšem času največ prispeval dr. Ferdinand Šerbelj, umetnostni zgodovinar, ki je bil dolga leta zaposlen v Narodni galeriji Slovenije. Pri Celjski Mohorjevi družbi je pravkar izšla njegova knjiga z naslovom Sv. Primož nad Kamnikom. Na tem mestu naj povemo le to, da je bila prvotna romanska cerkev sv. Primoža in Felicijana v pozni gotiki povečana v dvoladijsko dvoransko cerkev, ki se ponaša kot največja zakladnica stenskega slikarstva pri nas. Le nekaj korakov višje nad to cerkvijo stoji še ena precej manjša in nekoliko mlajša cerkev sv. Petra, pri čemer ni znano, kakšen motiv jo je »postavil na noge«.

sv primoz nad kamnikom knjiga Sv. Primož nad Kamnikom
Vir slike: Mohorjeva družba

Na tem mestu naj povemo le to, da je bila prvotna romanska cerkev sv. Primoža in Felicijana v pozni gotiki povečana v dvoladijsko dvoransko cerkev, ki se ponaša kot največja zakladnica stenskega slikarstva pri nas. Le nekaj korakov višje nad to cerkvijo stoji še ena precej manjša in nekoliko mlajša cerkev sv. Petra, pri čemer ni znano, kakšen motiv jo je »postavil na noge«.

Tomaž Štefe

Objave iz iste kategorije: