Doma Blog Sv.Miklavž

Sv.Miklavž

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 ljubljana4 12951 20091205 1902448843 Sv.Miklavž

Sv. Nikolaj ali Miklavž, ima god 6. decembra. Dan prej obdaruje pridne, poredne pa čaka šiba, kot opozorilo, da se morajo drugo leto potruditi in se lepše obnašati. In kako si zapomni, kdo je bil celo leto priden in kdo ne? Miklavž ima knjigo, v kateri so z zlatimi črkami zapisani pridni, s črnimi pa poredni. Pridne obdaruje s suhim sadjem, z lešniki in orehi, pa pomarančami in mandarinami. Na predvečer postavimo pred vrata košarico ali škorenj in če smo bili pridni, bomo obdarovani.

Sv. Nikolaj je tudi zavetnik mnogih, med drugimi: mornarjev, ribičev in ladjarjev. Marsikatero cerkev, ki je stala ob vodi so poimenovali po njem. Tako tudi ljubljansko stolnico sv. Nikolaja, ki stoji v bližini Ljubljanice, na kateri je bil nekoč kar živahen promet. V stolnici je tudi slika sv. Nikolaja, ki jo je naslikal Matevž Langus, slikar fresk in portretov ljubljanskih meščanov, kot je Matija Čop in Prešernova Julija.

Premoženje, ki ga je sv. Nikolaj podedoval, je razdelil med reveže. Je prvi od treh dobrih, decembrskih mož, ki obdarujejo otroke. Znani so tudi miklavževi sejmi, ki jih priredijo mnoga mesta v Sloveniji.

Objave iz iste kategorije: