Doma Blog Rovi pod starim Kranjem

Rovi pod starim Kranjem

V septembru so v Kranju odprli za ogled rove pod starim mestnim jedrom.  Zgradili so jih v času druge svetovne vojne, da bi jih prebivalci lahko v primeru letalskih napadov uporabili za zaklonišča. Dela so začeli že pred vojno, večino izkopov pa so opravlileta 1944, ko so pričakovali zavezniške napade iz Italije.

Skupna dolžina rovov je skoraj 1300 metrov, vanje pa lahko vstopimo na štirih mestih: z Jelenovega klanca, s kanjona Kokre , s stopnišča izza Prešernovega gledališča in na Lajhu

Konec prejšnjega stoletja so jih uporabljali za gojenje šampinjonov,  leta 1991 pa so jih za kratek čas celo pripravili za uporabo. V zadnjih letih so rove očistili in uredili za obiskovalce. Rovi so vsi nekako 2 metra široki, obok je iz betona. V tla so vdelali majhne lučke, tako, da se sprehajamo brez težav.

Slavnostna otvoritev je bila nekje v sredini septembra. Z otroci smo takrat na hitro izkoristili priložnost, saj je bil prvih nekaj dni ogled brezplačen, sedaj pa je cena ogleda za odraslega obiskovalca 3 €. 

Objave iz iste kategorije: