Doma Blog Rjavi medved

Rjavi medved

blogi 420 IMG 00281 Rjavi medvedblogi 420 IMG 00271 Rjavi medved

 

Zakaj ne bi napisala nekaj besed o veličastnem prebivalcu naših gozdov, rjavem medvedu. Medvedu, ki se vse bolj približuje našim naseljem ali pa mi njegovemu. Pri nas je najbolj razširjen na Notranjskem in Dolenjskem . V višino lahko zraste do 2 m. Zanimivo pri medvedu je njegova hoja. S šapami ne hodi po prstih, kot na primer volk ali pes, ampak s celim podplatom kot človek.

Čez dan medved pretežno počiva v svojem brlogu, aktivno življenje pa začne zvečer, je bolj nočna žival, zato se na marsikateri kmetiji, ki se nahaja blizu gozda, zjutraj zbudijo z razmetanim dvoriščem, ker je medved pregledal njihov smetnjak.  Ne dolgo je pregledoval smetnjake tudi na Igu .

Medved se človeku najraje izogne, če pa srečate medvedko z mladičem pa zna biti zgodba drugačna.

Medvedka je breja 7 mesecev in lahko skoti do 4 mladiče. Mladičke skoti med zimskim spanjem in ker se takrat ne hrani, so ti zelo majhni ob rojstvu. Z mamo ostanejo do dve leti.

Medved v naravi živi do 40 let.

V živalskem vrtu je življenjska doba daljša, tako da bodo Jaka, Meta in Čupa še dolgo razveseljevali svoje obiskovalce v ljubljanskem živalskem vrtu . Na fotografiji je Čupa iz ljubljanskega zoo.

Objave iz iste kategorije: