Doma Blog Pustovanje

Pustovanje

 

blogi 420 ma%C5%A1kare 082 Pustovanje

Pustovanje je običaj, ki se je na Slovenskem kar dobro ukoreninil. Pravimo, da je pust praznik veselja, odganja zimo in prinaša pomlad ter lepe in daljše dneve. Ob pustovanju se je ohranilo veliko starih običajev in marsikatera maska je postala prepoznavni znak za pokrajino ali mesto iz katerega prihaja, kot na primer »Kurent « s Ptuja, kjer vsako leto organizirajo največji pustni karneval v Sloveniji. Cerknica je prepoznavna po »coprnici Uršuli« s Slivnice, medtem ko v okolici Cerknice poznajo »laufarje«.

V Ljubljani kakšne posebne pustne tradicije nimamo, nam gre pa zadnja leta na bolje. Danes, na pustno soboto, je bila na hipodromu Stožice, v pokriti jahalnici, odlična pustna prireditev in sicer: Pustni turnir v dresuri v maskah. Mogoče pa bi bila v prihodnosti pustna Ljubljana lahko prepoznavna po: Pustnem turnirju v dresurnem jahanju. Zakaj pa ne.

Turnir je bil zelo pisan. Za tekmovalce je bila maska obvezna in lahko smo videli: Kekca in Mojco , pa Damo in Al Caponeja, seveda tudi Ciganka ni manjkala, pa Zebra, Pomlad, Barbi , Hudiček, Okostnjak, Duhec in ob zvokih poročne koračnice smo dočakali tudi Nevesto.

Res enkratna prireditev in upam, da jo bodo organizirali vsako leto.

Objave iz iste kategorije: