Doma Blog 1 maj

1 maj

blogi 420 ljubljana2 208 1 maj

Prvi maj je mednarodni praznik dela, ki ga praznuje večina držav na svetu, z izjemo Amerike, kjer se je vse tudi začelo. Tam so se namreč prvič delavci uprli in zahtevali več delavskih pravic, predvsem osem urni delavnik. Demonstracije so krvavo zatrli in v spomin na ta dan praznujemo 1 maj kot delavski praznik.

V Sloveniji nas na ta dan zgodaj zjutraj zbudi godba. Bežigrajčani imamo to »srečo«, da ima godba svoje prostore v naši občini tako, da smo lahko danes že malo po 5. uri uživali ob poskočnih zvokih naše godbe. Na večer pred prvim majem pa zakurimo kresove. Zanimivo je bilo, ko smo se nekoč ravno na predvečer prvega maja vračali z izleta v Budimpešti , smo lahko celo pod od Prekmurja do Ljubljane opazovali kresove na gričih, ki so se lepo videli iz avtoceste.

blogi 420 img 0106 20081115 2095789762 1 maj

Tradicionalno kresovanje ljubljančanov je vsako leto na Rožniku , seveda pa tudi drugod po Sloveniji, od Prekmurja do Primorske in od Gorenjske do Bele krajine priredijo kresovanja. si  pripnejo rdeče nageljne, spijejo kozarček in poslušajo, kakšna bo bodočnost delavskega razreda.

Objave iz iste kategorije: