Doma Novice Aktualne novice Priprava na pohod

Priprava na pohod

aktualne novice vreme Priprava na pohodVsak pohodnik dobro ve, da se je treba na pohod temeljito pripraviti. V nasprotnem primeru hitro doživimo kakšen neprijeten zaplet, ki nam lahko precej pokvari dan, ob odpravah v visokogorje pa pri tem včasih tvegamo celo svoje življenje. Predvsem moramo biti pred odhodom od doma pozorni na to, da pripravimo primerno opremo, saj je prav ta ključnega pomena za udobje in varnost pohoda. Opremo izberemo glede na destinacijo, kamor se odpravljamo – v visokogorju potrebujemo drugačno opremo kot pri pohodu po nižjih hribih in podobno. Da bi izbrali pravilno opremo pa moramo biti posebej pozorni na vreme in pričakovane vremenske spremembe. 

Vremenska napoved prav gotovo spada med najpomembnejše podatke, ki jih mora pohodnik pred odhodom na pot poznati. Glede na napovedano vreme bomo pripravili tudi opremo – tudi v visokogorju je lahko prijetno toplo, tako da je včasih debela oblačila bolje pustiti doma, medtem ko se pogosto zgodi, da tudi v najtoplejših dneh v letu na kakšnem vrhu potrebujemo vsaj vetrovko. Pri vseh takšnih odločitvah nam pomaga vremenska napoved, s pomočjo katere ocenimo, ali je izbrani datum sploh primeren za načrtovan pohod ter katero opremo moramo vzeti s seboj. Pri krajših sprehodih po nižjih vzpetinah lahko vremenske pogoje ocenimo kar s pogledom skozi okno, saj se v nižinah vreme ne spreminja zelo hitro, pa tudi razmere na nižjih vzpetinah niso tako različne od tistih, ki jih lahko opazujemo od doma. Daljše in zahtevnejše pohode pa je treba načrtovati že vnaprej. Vremensko napoved preverimo že ob izbiranju datuma za pohod, da nam vreme kasneje ne povzroča večjih preglavic. Tako se bomo lahko v miru popolnoma pripravili na odhod.
Če pohod načrtujemo že več dni vnaprej, moramo vreme spremljati vsak dan sproti, saj se vreme lahko hitro spremeni in nam tako pokvari načrte. Zavedati se moramo tudi to, da napovedovanje vremena nikoli ni popolnoma zanesljivo – vedno nas lahko preseneti kakšna nepričakovana ploha, zato se je dobro pripraviti na čim več nepredvidljivih situacij.

Objave iz iste kategorije: