Doma Blog Botanični vrt Univerze v Mariboru

Botanični vrt Univerze v Mariboru

Na prijetnem izletu po Štajerskem koncu, smo obiskali tudi lepo urejeni botanični vrt Univerze v Mariboru, za katerega lepo skrbi fakulteta za kmetijstvo UM.  Vrt je nastal leta 1994, za obiskovalce pa so ga uradno odprli leta 2002.

blogi 420 422 Botanični vrt Univerze v Mariboru

Na tem mestu raste več kot 100 let stara sekvoja in orjaški klek, ki je eden izmed največjih in najstarejših v Sloveniji. Žal je v to veličastno drevo udarila strela in so ga komaj rešili.

 blogi 420 423 Botanični vrt Univerze v Mariboru sekvoja zgoraj

blogi 420 427 Botanični vrt Univerze v Mariboru

sekvoja 2. del

blogi 420 429 Botanični vrt Univerze v Mariboru

ranjeni orjaški klek

 Ob vhodu v vrt rastejo čudovite hortenzije.  Sprehodimo se naprej do gredic s potonikami, nageljni, perunikami pa tudi manj znanih rastlin.

blogi 420 406 Botanični vrt Univerze v Mariboru
blogi 420 407 Botanični vrt Univerze v Mariboru

V rozariju so zbrane različne vrste vrtnic, poleg njih pa so magnolije in okrasne grmovnice.

blogi 420 420 Botanični vrt Univerze v Mariboru

 Mimo skalnjaka in ribnika, kjer so nam regice odpele svojo rega rega kvak, smo se odpravili do zbirke iglavcev, kot je smreka, jelka, bor, cedra, brin in druga drevesa. Seveda pa so tu že na začetku omenjeni orjaki,  dva mamutovca in ozdravljeni orjaški klek.

blogi 420 417 Botanični vrt Univerze v Mariboru

Tu so še zdravilne rastline, okoli šestinšestdeset različnih vrst imajo. Ob njih so tablice z imeni in podatki, tako da si vrt lahko ogledamo tudi sami.  Vmes si lahko na klopcah v senci dreves tudi spočijemo in si še dodatno napasemo oči na vseh rastočih in cvetočih lepotah.

avtor:  Svetlana S.

Objave iz iste kategorije: