Domov arrow Vsi blogi
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Kam.si blogi

Blogi uporabnikov spletne skupnosti portala Kam.si

May 12
2010

ROKOVNJAŠKI POHOD

Posted by racka in Untagged 

Slovenski planinci so se zelo radi udeleževali pohodov v drugih še takratnih jugoslovanskih republikah. Dolgoletna planinska delavca Tomaž Banovec in Peter Lavrič sta prišla na idejo, da bi lahko takšne pohode organizirali tudi v Sloveniji. Njuno pobudo je realiziralo planinsko društvo Železničar iz Ljubljane, ki je organiziralo vlak s parno vleko do Črnuč, od koder so pohodniki pričeli pohod po poti preko Rašice na Gobavico in mimo Vodic, preko Smlednika in Tacna na Slavkov dom. Iz Slavkovega doma je pot pohodnike vodila čez Šišenski hrib in Tivoli v Ljubljano. Udeležba je bila zadovoljiva in tako se je rodil tradicionalni pohod, ki ga pod imenom Pohod Štampetov most, v drugi smeri in lažji obliki, še vedno organizira PD Železničar Ljubljana. Letošnji je bil že 31. po vrsti.

Ideja o nočnem rokovnjaškem  pohodu pa je dokončno dozorela leta 1991. Meddruštveni odbor ljubljanskih planinskih društev je v tistem obdobju združeval tudi planince domžalske občine, preko katere sta vodili le dve urejeni markirani poti: Pot spominov občine Domžale in Badjurova pot. Prav zato je prišlo do odločitve, da se pohod »preseli« na domžalsko območje. S Turističnim društvom Lukovica je bil sprejet dogovor za skupno izvedbo nočnega Rokovnjaškega pohoda, saj je kraj znan po Rokovnjačih. Sodelovanje z društvom je žal trajalo le dve leti. Kljub temu pa je pohod, po zaslugi prizadevnih planinskih delavcev Petra Lavriča, Maksa Prelovška in Janeza Porente, postal tradicionalen in se je sprva nadaljeval v organizaciji Meddruštvenega odbora ljubljanskih planinskih društev in kasneje, po reorganizaciji odborov, Meddruštvenega odbora Kamniško Bistriškega območja in Planinskega društva Kamnik in zadnji dve leti Planinskega društva Kamnik oz. njegovega Vodniškega odseka. Trasa pohoda in cilj se iz leta v leto spreminjata. Dolžina trase pohoda je bila sprva okoli 60 km, kar je pomenilo dobrih 12 ur nočne hoje. Danes je pot nekoliko krajša, okoli 40 km, kar pomeni, da jo pohodniki prehodijo v 10 urah. Start pohoda je ostal nespremenjen in je, po zaslugi prijaznega osebja GP Trojane, še vedno na Trojanah. Gostišča Trojane poskrbi, da vsak pohodnik za popotnico prejme »pravi trojanski krof«.

Verjamem, da je hoja vsem tistim, ki ste se pohoda udeležili že v preteklih letih, postala vsakdanji način rekreacije. Naša želja je, da zanjo navdušite svoje bližnje, prijatelje, znance, sodelavce,…. da tudi njim postane del prijazne vsakodnevne aktivnosti. Hoja ponoči pa ima, verjemite, še poseben čar. Naj vas zato, v imenu Vodniškega odseka Planinskega društva Kamnik in v imenu Organizacijskega odbora pohoda, prijazno povabim na letošnji jubilejni 20. nočni Rokovnjaški pohod, ki bo 22.5. s startom ob 20,30 uri izpred Gostinskega podjetja Trojane na Trojanah. Več si lahko preberete v koledarju prireditev.

May 09
2010

Grad v Škofji Loki

Posted by svetlana in znamenitostŠkofja LokaškofLoški muzejkulturna dediščinagrad

Škofjeloški grad je bil v pisnih virih prvič omenjen leta 1262. Njegovi prvi gospodarji so bili freisinški škofje z Bavarskega, ki so se kasneje razširili tudi na Dolenjsko.

Grad je imel nekoč na dvorišču štirikotni stanovanjski stolp, vendar pa so danes ohranjeni le še njegovi temelji, ki so poudarjeni v tlaku grajskega dvorišča. V 13. stoletju je ob vznožju gradu začela nastajati naselbina trgovcev in obrtnikov. Prvotno se je imenovala Loka, to je današnja Stara Loka, poimenovali pa so jo Škofja Loka.

Močan potres je leta 1511. Škofjeloški grad močno poškodoval, zato so ga od leta 1513 do 1516 na novo pozidali.

May 07
2010

Mednarodni jezikovni poletni tabori za otroke na Kozjanskem - julij in avgust 2010

Posted by admin in tabor za otrokepočitnicejezikovni tabor

Osnovnošolski otroci (med 4. in 15. letom starosti) so tudi letos
poleti vabljeni na 6-dnevno Guzajevo poletno pustolovščino na deželi v
objem neokrnjene narave na Prevorje na Kozjansko.

 

Tabori so organizirani z namenom, da otroci doživijo čim več pristnega
stika z naravo, živalmi in tudi s sabo, daleč od mestnega vrveža.
Pomen zdravega načina življenja in povezanosti z naravo spoznavajo na
didaktično zasnovanih delavnicah pod vodstvom usposobljene ekipe
spremljevalcev in pedagogov, lahko tudi v tujih jezikih.

Otroci bodo jezdili konje, občudovali zvezdno nebo skozi teleskop,
obiskovali kmetije, se spoprijateljili z živalmi,molzli krave,
ustvarjali z rokami z naravnimi materiali, se učili rolanja, se
sproščali ob zvokih gonga, se srečali s kozjanskim Robinom Hoodom -
razbojnikom Guzajem, eno noč prespali na dišečem senu na seniku in še
mnogo več.
May 05
2010

Festival Fabula

Posted by svetlana in Tivolisvetovna prestolnica knjige 2010pisateljicapesnikiLjubljanaFrance PrešerenfestivalCankarjev dom

Ena prvih večjih prireditev v času, ko je Ljubljana svetovna prestolnica knjige 2010, je prireditev Festival Fabula 2010. To je Literarni festival, ki se je začel 3. maja s prireditvijo v ljubljanski Drami, kjer je gostovala zadnja Nobelova nagrajenka za književnost Herta Muller, trajal pa bo vse do 28. maja 2010.

Pestro dogajanje bo na različnih prizoriščih. Ljubljanski Breg, kjer je bilo nekoč staro ljubljansko pristanišče, se bo spreminjal v različne svetovne prestolnice: New York, Jeruzalem, Praga, Dunaj in Sidney. Vsako mesto bo v znamenju pisatelja, ki od tam prihaja. Spoznali bomo pisateljevo mesto, kulturo, glasbo, otroci bodo na ustvarjalnih delavnicah spoznavali mesto na zabaven način.

Jakopičevo sprehajališče v parku Tivoli bodo zasedli pevski zbori, ki bodo prepevali poezijo slovenskih pesnikov. Dijaki bodo prepisovali Krst pri Savici, pesnitev Franceta Prešerna.

May 04
2010

Združenje zgodovinskih mest Slovenije

Posted by svetlana in znamenitostitržičstara mestna jedraSlovenske KonjiceSlovenijaŠkofja LokaRadovljicaPtujPiranNovo mestoMariborLjubljanaKranjKoperIdrija

Združenje zgodovinskih mest Slovenije je nastalo z namenom ohranjanja in spodbujanja življenja v starih mestnih jedrih, hkrati pa bi skrbelo za kulturno dediščino Slovenije. Ustanovljeno je bilo 12. junija 2001 na Ptuju. Predhodnica Združenja pa je bila Skupnost starih mest Slovenije, ki so jo že leta 1993 ustanovile občine Piran, Ptuj in Škofja Loka.

V teh treh občinah so stara mestna jedra razglašena za kulturni spomenik. Zavedajo se, da so stara mestna jedra turistična zanimivost in njihova ohranitev omogoča tudi gospodarski razvoj mesta.

Ponekod so stara mestna jedra zanemarjena, stare palače so v slabem stanju, tudi ulice in trgi so slabo urejeni. Pod okriljem Združenja zgodovinskih mest Slovenije, naj bi se te zadeve lažje in hitreje urejale.

May 02
2010

Škofja Loka

Posted by svetlana in znamenitostislikarrekamuzejmestokulturna dediščinakaščaizletgradGorenjskaFrance Mihelič

 

Škofja Loka je mesto na Gorenjskem, ki leži ob sotočju dveh rek, Selške in Poljanske Sore. Mesto se omenja že leta 973, ko so tu začeli vladati freisinški škofje, ki so mestu zapustili bogato kulturno dediščino.

Škofja Loka je samo 23 km oddaljena od Ljubljane in tja se lahko, kot ekološko osveščeni, odpeljemo na izlet kar z vlakom. Staro mestno jedro, ki leži v objemu Škofjeloškega gradu je vredno ogleda. Krasijo ga številne palače od Homanove hiše, starega rotovža pa do Martinove hiše, ki je bila vzidana v še danes ohranjeno mestno obzidje. Od tu naprej nas pot popelje na vzpetino, kjer kraljuje obnovljeni grad. Danes ima v njem prostore Loški muzej Škofja Loka.

<< Začni < Nazaj 1 2 Naprej > Konec >>
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008