Doma Izleti Izleti Završnica

Završnica

Dolina Završnice, ki jo domačini največkrat na kratko imenujejo Zavrh, je izoblikoval potok Završnica. Potok ima svoje povirje v visokih gorah med Begunjščico in Stolom, teče za Pečmi ter se izteka v Savo Dolinko na severnem koncu Dežele. V spodnjem delu so potok Završnico zajezili za potrebe hidroelektrarne, s čemer je nastalo umetno jezero. V zgornjem toku do Žingarice je dolina razmeroma široka, nakar se zoži, da bi se v spodnjem toku zopet razširila. Največji del doline je poraščen s travniki in pašniki, kjer se pase živina preden jo odženejo v planine. Planine so bile stoletja v skupni srenjski lasti, kar velja tudi za nekatere predele v nižjih legah.

Dolina Završnice z akumulacijskim jezerom je priljubljeno izhodišče za pohodnike in kolesarje. V bližini se nahajajo znane planinske postojanke: Valvasorjev dom, Prešernova koča na vrhu Stola (2236 m), planinski dom na Zelenici in druge. Prav zato je občina Žirovnica, ob pomoči evropskih sredstev, uredila razmeroma veliko parkirišče za osebna vozila in avtobuse. Občina je tudi razširila cesto od karavle do lovskega doma in uredila Rekreacijski park Završnica.

Rekreacijski park Završnica

Odmaknjen od prometnih poti, ob upoštevanju bogate naravne in kulturne dediščine, ob spoštovanju naravnih danosti nudi rekreacijski park številne sprostitvene in rekreacijske možnosti, ki se jih posamezniki, družine, šolske in mladinske skupine, pohodniki, planinci, plezalci in drugi tudi radi poslužujejo.

Naravna lega doline ter premišljena postavitev objektov za rekreacijo in prosti čas v Rekreacijskem parku Završnica omogočajo aktivno sprostitev skozi celo leto, kar velja tudi za športne aktivnosti bodisi poleti, bodisi pozimi. Zemljevid natančno prikazuje kje je posamezne aktivnosti mogoče izvajati.
jezera zemljevid 01 900 Završnica
Posebno težo temu prostoru daje kulturna in tehnična dediščina. Pobočja nad Završnico skrivajo ostanke antičnih naselbin in vojnih skrivališč, redke domačije pa ohranjajo starodavno znanje naših prednikov. Posebej je treba izpostaviti:

  • – plemenilna postaja kranjske čebele in čebelarski pristop iz teh krajev se je uveljavil po celem svetu;
  • – Ajdna nad Potoki na višini 1046 m se uvršča med najznamenitejše arheološke spomenike na Slovenskem z ostanki staro krščanske naselbine iz 5. in 6. stoletja;
  • – Hidroelektrarna Završnica je bila prva slovenska javna elektrarna, ki je že pred 100 leti pognala električni tok po daljnovodih;
  • – Vodostan v Rebru nad Žirovnico se ponaša z zanimivim pročeljem, zgrajen je bil za hidroelektrarno Završnica;
  • – V Joštovi predilnici v Mostah so že leta 1922 začeli presti volno – stari stroji so na ogled še danes.

Med naravnimi znamenitostmi velja omeniti Turško jamo in številne slapove.

jezera zavrsnisko jezero big Završnica jezera zavr%C5%A1nca foto Završnica


Dostop in parkiranje


Z AC Kranj – Jesenice zavijete na izvozu Vrba/Žirovnica in peljete proti Žirovnici. Na regionalni cesti proti Jesenicam se peljete mimo glavnega križišča za Žirovnico, čez dodatnih 800 metrov pa zavijete ostro na desno, kjer je znak za Dolino Završnice. Takoj zatem na naslednjem križišču zavijete levo ter nadaljujete po ožji cesti do parkirišča.

Pomembni dogodki v Završnici

Vseslovenski webmaster piknik
Tržnica piva, dobrot in daril v Završnici

Objave iz iste kategorije: