Doma Blog Vodna jama Vodenica pri Malih in Velikih Selih

Vodna jama Vodenica pri Malih in Velikih Selih

Normal 0 21 false false false SL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

 OBČINA ČRNOMELJ, HELIOSOV SKLAD ZA OHRANJANJE ČISTIH SLOVENSKIH VODA, MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR IN VAŠČANI MALIH SEL,

 vas v soboto, 18. septembra 2010, ob 11. uri vljudno vabimo na slovesnoodprtje obnovljene vodne jame Vodenica pri Malih in Velikih Selih.

Slovesnost bodo s programom popestrili učenci Osnovne šole Loka Črnomelj, podružnična šola Adlešiči. O poteku obnove Vodenice vam bodo spregovorili vaščani Malih Sel, zaključili pa bomo z druženjem ob poizkušanju belokranjskih dobrot.

Bela krajina je kraška pokrajina, kjer vodnih virov ni v izobilju. Zato so naši predniki z njimi skrbno ravnali in iskali rešitve, kako zagotoviti in zajeti dragoceno pitno vodo. Tako so uredili, zavarovali in obzidali številne izvire in vodne jame po Beli krajini.

 

Vodenica je vodna jama na dnu globoke kraške vrtače, mojstrsko obzidana s kamnitim obokom v obliki kupole. Do dna jame vodi 15 kamnitih stopnic. Ustno izročilo pravi, da so jo obzidali že v davni preteklosti, s kamenjem pa so jo najverjetneje obdali v sredini 19. stoletja. Iz nje so vaščani večkrat dnevno s škafi na glavi domov nosili dragoceno vodo. Poln škaf je tehtal več kot 20 kg in bil težko breme pri hoji iz strme vrtače. Z izgradnjo vodnjakov so Vodenico prenehali uporabljati in vzdrževati. Zob časa je kamniti obok zrušil, jamo je nato zasulo listje in zemlja. Vodenico so prizadevni vaščani Malih Sel s pomočjo občine Črnomelj in Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda obnovili in tako bo postala prava učilnica v naravi ter dragocen biser naravne in kulturne dediščine Bele krajine. Pod novim kamnitim obokom se zopet leskeče bistra, hladna voda.

 

Za oživitev Vodenice je pomembna povezava vodnega vira in pripravljene zasnove učne poti na tem območju, kjer bomo spoznavali zgodovinske, geografske ter etnološke značilnosti krajev, njen nastanek in pomen za življenje ljudi v preteklosti. Povezali jo bodo z domačo obrtjo v bližnjih Adlešičih in okolico ter reko Kolpo, ki se nahaja na območju Krajinskega parka Kolpa.

 

V okviru Heliosovega sklada, ki sta ga leta 1998 ustanovila poslovni sistem Helios in Ministrstvo za okolje in prostor, je to že 67 obnovljeni vodnjak v 58 slovenski občini. V Beli krajini so s Heliosovo pomočjo obnovili vodnjak Vušivka v Bojanji vasi v občini Metlika (2003), kal in vodnjak na Griču v občini Črnomelj (2006) in vodno jamo Lipovec v občini Semič (2008). Heliosov sklad se financira iz deleža od prodaje okolju prijaznih premazov znamk Bori, Tessarol in Ideal.

 

Pridružite se nam. Spoznajte preteklost Vodenice in bistro vodo zajemite v dlan!

                                                                                 

Andrej Fabjan

Župan občine Črnomelj

Andreja Roš

Vodja projektov tržnega komuniciranja Helios Domžale, d.d.

 

Črnomelj, 3. september 2010

Objavila Alenka VEBER, uredništvo KAM-a

 

Objave iz iste kategorije: