Doma Blog Spomenik slovenske Moderne

Spomenik slovenske Moderne

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 ljubljana4 12898 20091102 1787723733 Spomenik slovenske Moderne

Na Plečnikovih Žalah so pokopani tudi velikani slovenske Moderne: Ivan Cankar, Oton Župančič, Josip Murn Aleksandrov in Dragotin Kette. Kako so se pesniki in pisatelji, ki so umrli v različnem obdobju, znašli v skupni grobnici Moderne, piše v svoji knjigi Vodnik po pokopališču, gospa Milena Piškur.

Dragotin Kette in Josip Murn, sta bila sprva pokopana na pokopališču sveti Krištof, to je na prostoru, kjer danes stoji Navje. Ivana Cankarja, je v družinski grobnici pokopala njegova zadnja ljubezen, Milena Rohrmann. Bila je učiteljica v Ljubljani in Trstu, z Ivanom Cankarjem pa sta se spoznala leta 1908.

Prav Milena Rohrmann, je sredi dvajsetih let prejšnjega stoletja, poskrbela za skupno grobnico velikanov slovenske Moderne: Ketteja, Murna in Cankarja. Leta 1949, ko je umrl Oton Župančič, so tu pokopali tudi njega.

Spomenik, ki še danes stoji na ljubljanskih Žalah, je naredil arhitekt Grabrijan, v času ko še ni diplomiral. Na internem natečaju, med študenti Jožeta Plečnika, je bilo delo dodeljeno Grabrijanu. Na spomeniku je viden vpliv Plečnikove šole, saj je s svojimi nasveti izdatno pomagal. Spomenik sestavljajo trije pokončni kubusi, zaključeni s piramidami, ki skupaj na podstavku tvorijo slovenski nacionalni simbol Triglav. Spomenik je bil končan leta 1924.

 

Vir:splet

Objave iz iste kategorije: