Doma Blog Sladkorna bolezen ali diabetes

Sladkorna bolezen ali diabetes

Danes, 14. novembra, je svetovni dan sladkorne bolezni oziroma diabetesa.  Na ta dan se je rodil Frederick Banting, eden od znanstvenikov, ki je sodeloval pri odkritju inzulina. Inzulin je hormon, ki omogoča prehod glukoze v celico.  Če glukoza (sladkor) ne more v celico, ta propade.

Sladkorna bolezen, nastane prav zaradi pomanjkanja inzulina v krvi, posledica pa so motnje v presnovi. Tipični znaki so povečano izločanje vode (dehidracija in huda žeja), slabo počutje in  utrujenost.

Leta 2006 so jo z resolucijo razglasili za epidemijo, saj je na svetu obolelih že okoli 250 milijonov. V Sloveniji  ima sladkorno bolezen okrog 125.000 ljudi.

 Ker je sladkorna bolezen neozdravljiva, je zelo pomembno, da jo odkrijemo čimprej.  Letos bo zato z namenom ozaveščanja ljudi okrog 500 stavb po celem svetu osvetljenih z modro lučjo, saj je modra barva, barva diabetesa.

V Sloveniji bodo tako osvetljeni: Ljubljanski grad, grad Bogenšperk, grad v Lendavi , športna dvorana v Litiji , gimnazija v Kranju in mestna stavba v Sežani . Če je kdo blizu kakšne od stavb,  naj  jo fotografira in naloži sliko v galerijo.

 

 

 

Objave iz iste kategorije: