Doma Blog Pot romarjev v nedeljo, 2. maja 2010

Pot romarjev v nedeljo, 2. maja 2010

Normal 0 21

Predstavitev Poti Romarjev in vabilo na letošnje 15. tradicionalno romanje v nedeljo, 2. maja 2010

 

Pot Romarjev od Žalostne gore preko Šentruperta in Vesele Gore na Zaplaz je 24 kilometrov dolga romarsko-pohodna pot in je posebna oblika oživljanja starih romarskih običajev. Ne gre za romanje v ožjem pomenu  besede, ampak za pohodno pot, ki poteka po trasi stare romarske poti in posrečeno združuje prvine romanja (blagoslov romarjev na začetku poti, molitev pri znamenjih in križih med potjo, sveta maša ob zaključku) in moderno pohodništvo. Dolenjski grički vam bodo s svojo nezahtevno konfiguracijo terena vzeli dobrih šest ur časa, večina poti pa poteka po travnikih in gozdovih. Romarska Pot povezuje najbolj prepoznavne cerkve v Mirnski dolini, romarsko cerkev Žalostne Matere božje na Žalostni gori, kjer je začetek poti, cerkev sv. Roka, cerkev sv. Ruperta v Šentrupertu, romarsko cerkev sv. Frančiška Ksaverija na Veseli Gori in škofijsko romarsko cerkev Matere božje na Zaplazu, kjer je tudi cilj romanja. Vsako leto se na Poti Romarjev zbere vse več ljudi. Najbolj zvesti romarji so domačini, v zadnjem času pa se jim pridruži vse več romarjev od drugod.  Ob lepem vremenu se jih na Zaplazu zbere več sto, čeprav je res, da Pot Romarjev vabi romarje skozi celo leto.

 

 

In kaj romanje sploh je? Romanje je posebne vrste potovanje, ki utrjuje vero, daje več priložnosti za molitev, zbranost, premišljevanje božje Besede, navaja ljudi k askezi in spokornosti. Beseda romanje prihaja od latinske besede Roma, saj so prav romanja v središče krščanstva dala ime tej obliki duhovnega poglabljanja. Slovenci imamo za romanje še en lep izraz »božjepotništvo«. Seveda niso bila romanja samo verski dogodek. Kljub vsem nevšečnostim na poti so od nekdaj pomenila prekinitev enoličnega delavnika, ponujala nova doživetja in najlepši način povezovanja popotnikov. Na romanje gre človek, ker želi obiskati kraje, ki jih je Bog na poseben način posvetil s svojo navzočnostjo. Tja gre s čisto določenim namenom: s prošnjo za pomoč v kakšni stiski in težavi, za ozdravitev bolezni, za jasno spoznanje pri pomembnih odločitvah, kot spokornik za težke grehe ali za vajo v askezi, da prejme odpustek, v zahvalo za dobro letino ali v zahvalo za izkazano pomoč.

 

Letos vas na Pot Romarjev vabimo v nedeljo, 2.maja 2010, ko bomo obeležili že 15. tradicionalno romanje, katerega skupaj s Kulturnim društvom Šentrupert organizirajo turistična društva Mokronog, Šentrupert in Čatež ter župnijskimi uradi Mokronog, Šentrupert in Čatež-Zaplaz. Pri cerkvi Žalostne Matere božje na Žalostni gori se bomo zbrali ob 6:30 uri in se po posvetilu podali na romanje. Romarji se lahko priključijo skupini pri cerkvi sv. Frančiška Ksaverija na Veseli Gori ob 9:30 uri, sama sveta maša v cerkvi Matere božje na Zaplazu pa bo ob 14:00 uri. Za romarje bodo organizirani avtobusni prevozi po naslednjem razporedu:

Odhod avtobusa zjutraj s Čateža do Vesele Gore:

8:30 odhod Ravnikar Čatež, 8:40 pošta Velika Loka, 8:50 avtobusna postaja Trebnje, 9:00  Mirna ‘pri banki’, 9:10 predviden prihod Vesela Gora

 

Odhod avtobusa iz Šentruperta na Čatež:

13:00 odhod izpred cerkve v Šentrupertu, 13:10 Mirna ‘pri banki’, 13:20 avtobusna postaja Trebnje, 13:30 pošta Velika Loka, 13:40 prihod Ravnikar Čatež

 

Povratek avtobusa s Čateža do Žalostne gore:

15:30 odhod Ravnikar Čatež, 15:40 pošta Velika Loka, 15:50 avtobusna postaja Trebnje, 16:00 Mirna ‘pri banki’, 16:05 Vesela Gora, 16:10 Šentrupert, 16:25 prihod Žalostna gora .

 

Vsi romarji vljudno vabljeni!

V imenu organizatorjev

Damjan Zupančič, KD Šentrupert

Objave iz iste kategorije: