Doma Blog Bazilika na Ptujski Gori

Bazilika na Ptujski Gori

blogi 420 ptujska gora 004 Bazilika na Ptujski Gori

Če se iz Ljubljane zapeljemo proti Štajerski in mimo Celja, se na poti med Štatenbergom in Ptujem nahaja Ptujska Gora, kamor smo se odpravili na izlet. Na njej stoji romarska cerkev Marije Zavetnice, katere nastanek sega v daljne leto 1410. V letošnjem letu praznujejo 600-letnico obstoja.

Papež Benedikt XVI. je 8. decembra 2009. podpisal listino o razglasitvi cerkve Marije Zavetnice na Ptujski Gori za baziliko. Odslej se imenuje bazilika Marije Zavetnice na Ptujski Gori. V Sloveniji imamo zdaj sedem bazilik, najbolj znana med njimi je bazilika Marije Pomagaj na Brezju.

V baziliki se prepletata gotika in barok. Do cerkve vodi široko baročno stopnišče. Na glavnem portalu je relief Marije Zavetnice s plaščem, med drugim je na levem krilu upodobljen tudi Anton Martin Slomšek. Baziliko krasijo visoka gotska okna in vitraži.

Znamenitost cerkve je relief Marije Zavetnice s plaščem, ki se nahaja na glavnem oltarju. Mojstrovina je bila izdelana okoli leta 1410. Pod njenim plaščem je upodobljenih 82 oseb tedanjega časa. Med njimi je tudi Bernard III., ustanovitelj svetišča na Ptujski Gori.

Galerija slik

Objave iz iste kategorije: