Doma Blog Obisk parlamenta

Obisk parlamenta

blogi 420 ljubljana2 250 Obisk parlamenta

 

Vsako drugo soboto v mesecu, razen avgusta, ko so parlamentarne počitnice in je parlament zaprt, je dan odprtih vrat, ko si lahko ogledamo tudi notranjost slovenskega parlamenta.  Ena taka priložnost bo že jutri, v soboto 13. marca, ob 9. 10. in 11. uri.

Skozi vhodni portal, ki sta ga s svojimi kipi okrasila kiparja Zdenko Kalin in Karel Putrih, se po stopnicah povzpnemo do varnostnega aparata, kjer preverijo, da slučajno nimamo s seboj kakšnega nevarnega predmeta.

Zgradbo parlamenta je zasnoval arhitekt Vinko Glanz, ki je bil učenec arhitekta Jožeta Plečnika. Njegovo delo je tudi zgradba gimnazije Vič in pa hotel v Rogaški Slatini.

Značilnost zgradbe slovenskega parlamenta je, da je izdelan iz slovenskih gradbenih materialov. Tu najdemo marmor iz Bele krajine, rdeči hotoveljski marmor, pohorski granit, kraški stalaktit in podpeški temni kamen.

Mozaiki in freske, ki krasijo stene parlamenta so prav tako delo slovenskih slikarjev in umetnikov. Meni osebno je najbolj všeč freska, ki se nahaja v preddverju velike dvorane in se kot trak razteza po vseh štirih stenah. To je delo slovenskega slikarja Slavka Pengova, Zgodovina Slovencev od naselitve do konca druge svetovne vojne.

Zgradba slovenskega parlamenta, ki se nahaja v centru Ljubljane je vredna ogleda.

Objave iz iste kategorije: