Doma Slovenija Občine Občina Šentrupert

Občina Šentrupert

{mosimage ch=100}Pokrajina: Dolenjska
Statistična regija: Jugovzhodna Slovenija 

Površina: 49 km2
Prebivalcev: 3000

Občina Šentrupert je del statistične regije jugovzhodna Slovenija. Meri 49 km2. Po površini se med slovenskimi občinami uvršča na 135. mesto.

Sredi leta 2016 je imela občina približno 2.920 prebivalcev (približno 1.720 moških in 1.190 žensk). Po številu prebivalcev se je med slovenskimi občinami uvrstila na 157. mesto. Na kvadratnem kilometru površine občine je živelo povprečno 59 prebivalcev; torej je bila gostota naseljenosti tu manjša kot v celotni državi (102 prebivalca na km2).

Občina Šentrupert leži v osrednjem delu porečja Mirne. Poselitev je zgoščena po naseljih na vzpetem kotlinskem robu, zaledje je redkeje poseljeno. Med kulturno dediščino izstopa grad Škrljevo na vzpetini zahodno od naselja Škrljevo.
© Statistični urad Republike Slovenije

sentrupert Občina Šentrupert
Spisek krajev:

Bistrica, Brinje, Dolnje Jesenice, Draga pri Šentrupertu, Gornje Jesenice, Hom, Hrastno, Kamnje, Kostanjevica, Okrog, Prelesje, Ravne nad Šentrupertom, Rakovnik pri Šentrupertu, Ravnik, Slovenska vas, Straža, Šentrupert, Škrljevo, Trstenik, Vrh, Zabukovje, Zaloka, Vesela Gora, Roženberk, Mali Cirnik pri Šentjanžu

Povezave:

{mosimage}
{mosimage}

Zunanje povezave:
Uradna občinska stran:
Povezava na Raziskovalec
Povezava na Wikipedio

{mosimage ch=150}

Objave iz iste kategorije: