Doma Slovenija Občine Občina Medvode

Občina Medvode

Medvode - grbPokrajina: Gorenjska
Statistična regija: Osrednjeslovenska 

Površina: 77,6 km2
Prebivalcev: 14.200

Občina Medvode je del osrednjeslovenske statistične regije. Meri 78 km2. Po površini se med slovenskimi občinami uvršča na 87. mesto.

Sredi leta 2014 je imela občina približno 15.950 prebivalcev (približno 7.850 moških in 8.050 žensk). Po številu prebivalcev se je med slovenskimi občinami uvrstila na 32. mesto. Na kvadratnem kilometru površine občine je živelo povprečno 205 prebivalcev; torej je bila gostota naseljenosti tu večja kot v celotni državi (102 prebivalca na km2).

Ime občine Medvode in istoimenskega naselja, ki je središče občine, nakazuje, da leži občina v sotočju dveh rek, in sicer Save in Sore. Občina izkorišča naravne danosti za razvoj turizma (‘zelena vrata glavnega mesta’).
© Statistični urad Republike Slovenije
medvode Občina Medvode
By Doremo – Own work, Public https://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:Sora_Medvode_Slovenia.JPG


Spisek krajev:

Belo, Brezovica pri Medvodah, Dol, Dragočajna, Golo Brdo, Goričane, Hraše, Ladja, Medvode, Moše, Osolnik, Rakovnik, Seničica, Setnica – Del, Smlednik, Sora, Spodnja Senica, Spodnje Pirniče, Studenčice, Tehovec, Topol pri Medvodah, Trnovec, Valburga, Vaše, Verje, Vikrče, Zavrh Pod Šmarno Goro, Zbilje, Zgornja Senica, Zgornje Pirniče, Žlebe

Povezave:
Cerkev sv. Marjete v Žlebeh

Medovde - zemljevid
Medvode - karta

Zunanje povezave:
Uradna občinska stran: www.medvode.si

Povezava na Wikipedio

Medvode - zastava

Objave iz iste kategorije: