Domov arrow slovenija arrow skofije arrow Stolnica sv. Nikolaja v Murski Soboti
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Stolnica sv. Nikolaja v Murski Soboti

Natisni E-pošta

Stolna cerkev škofije Murska Sobota.
Sv. Nikolaj
Sv. Nikolaj
Na kraju, kjer je soboška katoliška cerkev, posvečena sv. Nikolaju (Miklavžu), naj bi stal v 2. in 3. stoletju rimski poganski tempelj in okrog njega naj bi bilo pokopališče. Majhna vzpetina, na kateri je zgrajena cerkev, je po mnenju mnogih najlepši in najvišji prostor v Murski Soboti. Slovenci, ki so se naselili na tleh današnje Sobote, so sprejeli krščansko vero od Bavarcev. Leta 796 je bilo v Pipinovem taboru nekje ob Donavi veliko posvetovanje, kako bi slovensko in bavarsko ljudstvo v Panoniji pridobili za krščansko vero. Karel Veliki je namreč trikrat zaporedoma premagal divje Avare in zato se je odprlo misijonsko polje. Leta 798 se je solnograški škof Arno napotil med Slovence v Panonijo, kjer je poučeval Ijudstvo, posvečal cerkve in nastavljal duhovnike.
Sv. Nikolaj

Izročilo pravi, da naj bi prva cerkev v Murski Soboti stala že leta 1071. Sedanja stavba pa je bila pozidana v 13. stoletju (na južni strani prezbiterija je bila vklesana letnica 1252). Že takrat naj bi bil tu sedež arhidiakonata imenovanega »Belmura«, kar je drugo ime za Mursko Soboto. Pokrival je Slovensko krajino, ki je obsegala zgornji del Prekmurja. Cerkev se prvič v listinah omenja 1297, arhidiakon pa 1331. Današnja cerkev je bila zgrajena v letih 1910 in 1912 po načrtiha arhitekta Laszla Takatsa v historičnem secesijskem slogu. Na vzhodu je ohranila prezbiterij in zvonik iz srednjega veka. Tak korni zvonik je značilen za predromansko in romansko arhitekturo, sem pa je prišel po posredovanju nemškega viteškega reda. V prezbiteriju so ohranjene freske, ki so nastale v letih 1370 do 1390 in kažejo na povezavo z Gyorom in Slovaško. Cerkev hrani lepo baročno sliko sv. Nikolaja, delo M. Schifferja iz leta 1790. Krasijo jo Kregarjeva barvna okna.

Marijini božji poti v murskosoboški škofiji
Najbolj znano in osrednje romarsko svetišče Slovencev v Prekmurju je starodavna božja pot Marijinega vnebovzetja v Turnišču. Priljubljen cilj romarjev je tudi Marijina cerkev v Gradu na Goričkem, ki prav tako zbere ob praznovanju Marijinega vnebovzetja množice vernikov.


Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Komentarjev
Dodaj novIšči
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008