Doma Blog Kozjanski raj na platnih likovnih ustvarjalcev

Kozjanski raj na platnih likovnih ustvarjalcev

Že deveto leto zapored je organiziral Javni sklad za kulturne dejavnosti Šentjur v sodelovanju s šentjurskim Društvom likovnih ustvarjalcev Rifnik likovni natečaj EX TEMPORE. Letos avgusta je kar tri ducate slikarjev obiskalo kraj Prevorje in na platna zarisalo svoje doživljanje in videnje tega slikovitega kraja v osrčju Kozjanskega, ki ga pogosto poimenujejo kar Kozjanski raj. Slikarji so prišli na Prevorje ne le iz Šentjurja in Celjskega, temveč tudi iz Koroške in Dolenjske. Razpršili so se po pobočjih Prevorja, nabirali inspiracijo ob pogledu na tamkajšno arhitekturo in naravo ali celo na dvoriščih prevorskih domačij, nekatere skrite lepote kraja pa so jih pomagali odkriti krajani. Pod njihovimi čopiči so začela nastajati umetniška dela. Kljub dežju, ki je malo ponagajal, pa likovniki niso doživeli krajevnih lepot v nič manj idilični podobi, kot bi jo v sončnem dnevu, v kar se lahko prepričate, če v mesecu novembru obiščete slikarsko razstavo v Ipavčevi hiši v Šentjurju, ki se bo potem 19. decembra preselila v večnamenski prostor OŠ Prevorje, v kraj umetniškega navdiha. Ljudski pevci s Prevorja, ki so že ob otvoritvi razstave v Šentjurju poskrbeli, da so zbrani doživeli kraj v sliki in pesmi, bodo tudi tokrat zapeli v cerkvi sv. Ane v božičnem vzdušju in pozdravili prihod rastave v domači kraj. 

blogi 62 05 slikarji Kozjanski raj na platnih likovnih ustvarjalcev

blogi 62 02 slikarska likovniki Kozjanski raj na platnih likovnih ustvarjalcev

Strokovno je nad likovniki bdel akademski slikar Denis Senegačnik, ki mu je pri izboru najboljše slike za odkup Občine Šentjur, pri podelitvi t. i. odkupne nagrade, pomagala Tatjana Cmok. Nagrado je prejela Polonca Kitak, vsestranska ustvarjalka. Tovrstna prireditev je bila krasen uvod v letošnje Ipavčeve kulturne dneve, ki od sredine oktobra potekajo v Šentjurju.

blogi 62 03 prevorje likovniki Kozjanski raj na platnih likovnih ustvarjalcev

Dodajmo še, da bo jubilejni deseti EX TEMPORE umeščen na pobočje arheološkega najdbišča Rifnik v neposredni bližini mesta Šentjur. Vsi ljubitelji slikarstva ste vabljeni na ogled letošnje razstave in naslednje leto k soustvarjanju likovnih del s pobočja vzpetine Rifnik.

blogi 62 01 slikarska kolonija Kozjanski raj na platnih likovnih ustvarjalcev

 

blogi 62 04 prevorje slikarji Kozjanski raj na platnih likovnih ustvarjalcev

Avtor: Aleksandra Maček

Objave iz iste kategorije: