Doma Blog AFS France Marolt

AFS France Marolt

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 ljubljana4 005 20090924 1398395309 AFS France Marolt

Akademska folklorna skupina France Marolt, nas je vsako sredo v septembru, razveseljevala s svojimi plesnimi nastopi, ki smo jih lahko gledali na Dvornem trgu v Ljubljani. Folklorna skupina ima svoje prostore v zgradbi Kazine, na Kongresnem trgu.

Začetek AFS France Marolt sega v leto 1945, ko se je skupina treh mladih parov, 22. julija, prvič predstavila v javnosti s svojim nastopom. Od takrat se je število plesalcev samo še večalo. Njihov program je obsegal plese vseh slovenskih pokrajin od Bele krajine do Gorenjske in Prekmurja do Primorske. Nastopali so doma pa tudi v številnih deželah po svetu ter predstavljali slovenske ljudske plese.

Akademska folklorna skupina je dobila svoje ime po etnomuzikologu in slovenskem glasbeniku, Francetu Maroltu. Rodil se je 21. junija 1891 na Brdu pri Lukovici. Bil je eden izmed ustanoviteljev skupine in ko je leta 1951, v Ljubljani umrl, so AFS poimenovali po njem.

France Marolt je bil bolj idejni vodja folklorne skupine. Glasbeno vodstvo je bilo v rokah njegove žene, Tončke Marolt, za plesni del pa je skrbela Marija Šuštar.

Objave iz iste kategorije: